BRĂILA. Fabrică de dulcețuri, la țară

Data publicării:
dulceata br prajitura

Sătulă de fructele din import fără gust şi cu prețuri piperate, o familie din comuna brăileană Unirea a pus bazele unei afaceri cu gemuri și dulcețuri ca la mama acasă. A întocmit un proiect și a reușit să obțină fonduri de la Guvern.

Vera Maxim - administrator afacere: "Totul a pornit de la cofetărie, la cofetărie avem nevoie de fructe, de umpluturi din fructe, de dulceață și tot ce găseam pe piață referitor la umpluturi din fructe și la fructe erau din import și fără gust și asta mă nemulțumea pentru că în prăjituri nu aveam gust".

În fabrica de dulcețuri se produce atât materie primă pentru câteva cofetării din oraș, dar şi dulceaţă de portocale cu ghimbir, de citrice, de căpşuni şi zmeură, mure şi pere, pentru magazinele cu delicatese.

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "Aici este laboratorul unde fructele sunt alese cu grijă, și mai apoi, transformate în dulceață. Totul, după rețete și tehnici de procesare tradiționale, care nu includ coloranți și conservanți".

Daniela Disculțu - inginer tehnolog: "Astăzi pregătim dulceață de căpșuni. Este o rețetă specială pe care noi am inventat-o. Se numește dulceață de căpșuni Susette. Folosim căpșuni de la producători locali. Pregătirea se face sub vid la maxim 65 de grade Celsius pentru a păstra componentele din căpșuni".

Fructele sunt culese din livada proprie, dar și din gospodăriile localnicilor. Cei cinci angajați ai fabricii sunt din comună și, în prepararea dulceţurilor, folosesc rețete moștenite de la bătrânii satului.

Vera Maxim - administrator afacere: "Vrem să și inovăm, să facem și rețete deosebite".

"Cred că este foarte bine venită și constituie un exemplu pentru ceilalți locuitori ai comunei" spune un localnic.

Alexandra are 18 ani şi se consideră o norocoasă că a obținut un loc de muncă la ea în comună.

Alexandra Vlad - angajat al fabricii de dulceață: "Sunt încântată pentru că s-a deschis ceva nou, la noi în comună. Este prima fabrică de aici. Este primul meu job și chiar îmi pare bine că am reușit să intru aici".

Teodora Puia - viceprimar comuna Unirea, județ Brăila"O vedem ca pe o sursă de venit pentru locuitorii noștri".

Investiția a costat 400.000 de lei, bani nerambursabili de la stat.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri