Copii care au copii

Data publicării:
mame minore

179 de minore au născut în primele 10 luni ale acestui an. Un număr identic cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

dr. Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: „Diferenţa există doar în faptul că la vârsta de 13,14,15 şi 16 ani, numărul mămicilor minore a crescut."

În mediul rural sunt cele mai multe probleme.

Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Nu mai puţin de 152 de minore care au devenit mame în primele zece luni ale acestui an, provin din mediul rural. Un număr mai mare decât cel din 2013, când au fost înregistrate 125 de astfel de cazuri."

Reprezentanţii Protecţiei Copilului fac tot posibilul pentru a stopa acest fenomen. Însă, fără prea mare succes.

Ciprian Groza, director general adjunct DGASPC Galaţi: „Facem tot felul de sesiuni pentru a le informa ceea ce înseamnă riscul apariţiei unei sarcini nedorite şi unde le facem efectiv educaţia sexuală."

Cauzele care duc la apariţia acestui fenomen sunt cunoscute: dezinformare, neştiinţă şi faptul că nu conştientizează urmările unor astfel de fapte.

dr. Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: „Ignoranţa, lipsa de informare şi comunicarea în familie sunt principalele motive pentru care minorele ajung să fie mămici la o vârstă foarte fragedă."

Cele mai multe dintre aceste minore devenite mame s-au lăsat de şcoală, de teama de a nu fi judecate de cei din jur. Cu toate acestea, există metode prin care se încearcă reintegrarea acestora în societate.

Ciprian Groza, director general adjunct DGASPC Galaţi: „Există consiliere psihologică, există consiliere socială. Le explicăm că pentru viitorul lor este bine să-şi termine cursurile, e bine să aibă 12 clase, e bine să înveţe sau să capete nişte deprinderi, dar este foarte greu."

Cele mai multe cazuri de minore care au născut sunt cele de 17 ani, şi anume 81. Alte 48 de cazuri sunt înregistrate pentru fete de 16 ani, iar cea mai mică fată care a devenit mamă are doar 12 ani.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu, Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri