Drogurile, o tentaţie pentru copii

Data publicării:
etnobotanice

La bilanţul Centrului Regional Antidrog Galaţi s-a observat o creştere alarmantă a consumatorilor de droguri. Explicaţia este una simplă.

Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi: „Galaţiul este cumva în prima linie în ceea ce priveşte introducerea în ţară a drogurilor şi aici un rol important îl au poliţiştii de frontieră şi cei de la vamă."

În anul 2014 s-au colectat 107 fişe privind urgenţele datorate consumului de substanţe psihoactive de la două unităţi de primire urgenţe din judeţul Galaţi: Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sf. Andrei" Galaţi şi Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan" Galaţi

Consumatori droguri în 2014

LUNA                    Spitalul Judeţean                  Spitalul de Copii

Ianuarie                       1                                          2
Februarie                      7                                         0
Martie                          4                                         3
Aprilie                          5                                         0
Mai                              4                                         0
Iunie                            5                                         2
Iulie                             3                                         0
August                         16                                         5
Septembrie                    4                                          5
Octombrie                     2                                          2
Noiembrie                     9                                          2
Decembrie                   20                                          6

Sursa: Centrul Regional Antidrog Galaţi

Cel mai des, tinerii consumă aşa numitele spice-uri. Doar în primele două săptămâni ale acestui an 44 de tineri au ajuns în stare gravă la spital. În mod obişnuit sunt înregistrate în jur de 15 cazuri pe lună.

Angela Ene, şef Birou Regional Antidrog Galaţi: Chiar ieri, un copil din cadrul unei unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi a leşinat în timpul orelor de şcoală ca urmare a consumului de spice-uri. Un alt copil a fost internat la unitatea de primiri urgenţe, sâmbătă."

Aceste substanţe sunt consumate în cantităţi foarte mari, mai ales că reţeta se prepară uşor. Pentru a avea acces la astfel de substanţe, tinerii nu fac altceva decât să dea un click pe internet.

Angela Ene, şef Birou Regional Antidrog Galaţi: „Îngrăşământul, pentru a se lipi de acele frunze folosesc anumite substanţe toxice: acetonă, otravă de şoareci şi toate acestea sunt lăsate la macerat o săptămână, după care le ambalează în pliculeţe şi le comercializează."

Şi la Brăila au fost înregistrate multe cazuri de consum, dar şi de trafic de droguri, iar tribunalul Brăila a acţionat în consecinţă.

Olga Condrat, coordonator Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila: „Au fost raportate 42 de persoane condamnate pentru infracţiuni la regimul drogurilor, dintre care 21 majori, 21 minori."

Centrele de Prevenire Antidrog le oferă consumatorilor consiliere de specialitate pentru a reduce numărul dependenţilor de droguri.

Angela Ene, şef Birou Regional Antidrog Galaţi: „Acordăm servicii de asistenţă pe linie medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri care se adresează fie prin propria iniţiativă, fie sunt referiţi de către DIICOT, Serviciul de Probaţiune, Biroul de Supraveghere Judiaciară şi alte instituţii colaboratoare."

În anul 2014, Centrul regional Antidrog a deşfăşurat diverse activităţi pentru prevenirea consumului de droguri, iar anul acesta are în plan mai multe proiecte pentru combaterea acestui fenomen.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri