Sari la conținut

Galaţiul va fi monitorizat video

Semafoare inteligente, camere de supraveghere video a traficului în principalele intersecţii şi senzori montaţi în asfalt. Aşa îşi doreşte primăria Galaţi să monitorizeze şi să prevină eventualele infracţiuni din oraş.

Camerele de supraveghere vor fi amplasate în 39 dintre cele mai aglomerate intersecţii ale oraşului, dar şi acolo unde există zone cu potenţial risc criminogen.

Emanuela Turcu - purtător cuvânt Primăria Galaţi: "Putem să spunem că la sfârşitul anului 2015, Galaţiul va avea un sistem modern de monitorizare inteligentă a traficului".

Mihai Manoliu - director general Poliţia Locală Galaţi: "Camerele de luat vederi ajută şi la trafic şi la evenimentele din trafic şi eventual la depistarea celor care sunt certaţi cu legea şi va fi mult mai uşor de monitorizat de supravegheat şi de depistat aceşti oameni certaţi cu legea".

Gălăţenii îşi pun speranţa în eficienţa sistemului şi spun că se vor simţi mai în siguranţă ştiind că există camere care supraveghează tot ce se întâmplă în oraş.

"Poate să fie bine, poate să nu fie, dar în privinţa siguranţei sigur o să fie mai bine dacă se montează. Chiar adineaori a fost un accident la trecerea de pietoni, aici" a declarat un gălăţean.

"E un lucru bun, pentru că aşa avem mai multă siguranţă. Şi aşa se întâmplă atâtea accidente" a spus alt gălăţean.

La Brăila, în oraşul vecin funcţionează deja un astfel de sistem de aproape doi ani.

Jenel Şogor - purtător de cuvânt IPJ Brăila: "Sistemul ajută la desfăşurarea unor activităţi specifice care au dus la urgentarea soluţionării unor cauze penale aflate în lucru, identificarea suspecţilor şi tragerea lor la răspundere penală ceea ce determină îmbunătăţirea serviciului poliţienesc şi scăderea infracţionalităţii stradale implicit asigurarea operativă a ordinii şi liniştii publice şi siguranţei cetăţenilor".

Brăilenii sunt de părere că un astfel de sistem este nemapomenit pentru siguranţa cetăţenilor.

"Există cineva care supraveghează şi avem siguranţă şi pe stradă. Da, e mare lucru. E util şi pentru trafic, iar pentru cetăţeni este un lucru extraordinar. O faptă foarte bună" a spus un brăilean.

Cu toate acestea există si persoane sceptice în privinţa eficienţei sistemului.

"Stau în bariera Dorobanţi, acolo unde sunt camere şi văd foarte multe infracţiuni şi dacă ele continuă înseamnă că cineva nu ia datele în seamă. Nu ştiu, ideea este bună" a declarat al brăilean. 

Durata de implementare a sistemul modern de monitorizare inteligentă a traficului de la Galaţi este de 17 luni. Iar valoarea totală a acestuia este de peste 19 milioane de lei, din care 18 milioane sunt fonduri nerambursabile de la UE.

Reporteri: Iuliana Chitic, Raluca Ardean
Operatori: Dan Lare, Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache