Sari la conținut

Hram de Sf. Dumitru

Vremea rea nu i-a ţinut în casă pe credincioşii creştin-ortodocşi. Aceştia au venit la biserica ce poartă hramul Sfântului Dumitru.

Zidurile lăcaşului de cult au fost neîncăpătoare, unii dintre credincioşi au ascultat slujba de afară şi s-au rugat pentru sănătate şi înţelegere.

"Ne rugăm pentru sănătate, pentru copiii noştri, pentru pace în ţară. Că vedeţi ce este în ţară. Pentru asta. Suntem creştini şi trebuie să ne respectăm tradiţia" a spus un enoriaş.

"Suntem înfrăţiţi din Insula Mare cu această biserică şi ne vizităm. La Sf. Dumitru venim noi aici, iar când avem noi hramul, de Sf. Nicolae, vin dânşii la noi" a declarat alt credincios.

George Postolache - preot Parohia Frecăţei Insula Mare a Brăilei: "Pentru noi a devenit o tradiţie ca de Sf. Dimitrie să ne aflăm aici, în această biserică la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie".

La finalul slujbei, însă, oamenii parcă au uitat de credinţă şi s-au îmbrâncit să primească colaci şi iconiţe.

Gelu Aron - preot secretar Parohia Sf. Mare Mucenic Dimitrie: "Sf. Mare Mucenic Dimitrie izvorâtorul de mir este unul din marii mărturisitori ai credinţei în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care prin pilda vieţii sale a adus pentru Biserica Ortodoxă una dintre cele mai preţioase mărturii ale iubirii şi ataşamentului faţă de dreapta credinţă".

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, s-a născut la Tesalonic și a fost botezat creștin în secret de către părinții săi, de frica prigoanei împotriva creștinilor din acea vreme.

Sfântul a avut însă curajul să-și mărturisească credința și a murit în temniță.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Gelu Mormoloc