Sari la conținut

Lipovenii l-au sărbătorit duminică pe Sfântul Ilie

Costumele tradiţionale, matrioşka şi samovarul pentru ceai au fost puse, duminică, la loc de cinste de ruşii lipovenii din Galaţi.

"Aici avem un costum tradiţional rusesc românesc care se compune din cămaşă, limba rusă hrubaşcă, din pantalon şi brâu poesis" spune un lipovean.

"E o piesă de colecţie personală. Am adus-o special de la Moscova, din oraşul Tula în 1894, fiind într-o delegaţie de serviciu" explică altul.

Gospodinele s-au străduit să gătească cele mai bune bucate. Toate pe bază de peşte

"Am pregătit un borş de peşte. Noi spunem că e autentic. Părerea mea este că e foarte bun şi sper ca toţi musafirii să se simtă bine. Am gătit chiftele, borş de peşte, plachie marinată, crap la cuptor, preşte prăjit" spune o gospodină.

Lipovean adevărat, pescar din tată-n fiu, Tănase Varabev a trăit toată viaţa lui pe baltă. Are 81 de ani şi continuă să pescuiască. Spune că a ajuns la această vârstă datorită alimentaţiei sănătoase bazată pe peşte.

Tănase Varabev: "În viaţa mea tot peşte am mâncat. Când era 47 cea mai tare foame, mâncam ştiuca în loc de pâine şi ciorbă".

Delicioasele preparate ale gospodinelor se vor regăsi într-o carte de bucate editată cu ajutorul Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi. Totul face parte dintr-un proiect european pentru promovarea pescuitului din zona Dunării şi a Prutului.

Sergiu Dumitrescu, director CCDJ Galaţi: "Se va face o carte de bucate preparate cu specific pescăresc din zona Prutului, de la Cavadineşti până la Dunăre".

Laura Panaitescu, coordonator proiect: "Ne aflăm astăzi aici să le vedem obicieuri şi tradiţiile pescăreşti, să le vedem modul cum prepară peşte care este pescuit din bălţi". 

Comunitatea ruşilor lipoveni din Galaţi are în prezent 420 de membri.

reporter: Cornelia Mazilu
operator : Ionuţ Mocanu