S-au copt roşiile de Matca 

Data publicării:
rosie matcaa

Legumicultorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile pe care le cultivă.

Dintr-o familie de legumicultori cu tradiţie face parte şi Giani Filimon. A fost învăţat încă din copilărie cum se cultivă roşiile de Matca, iar acum legumele reprezintă principala lui sursă de venit.

"Uitaţi şi dumneavoastră cum poate să arate zemoasă şi moale ..Nu este o roşie tare care spui că-i lemn. O bunătate. Vă rugăm să cumpăraţi şi să căutaţi în pieţe roşii de Matca" spune un legumicultor. 

Mihai Lupu, producător: "Se pun îngrăşăminte de gunoi de grajd. Şi sunt bune la gust. Faţă de altele nici nu se compară".

Legumicultorii spun că roşiile crescute natural pot fi recunoscute după gustul dulce-acrişor, dar şi după aspectul nu tocmai arătos.

Georgeta Blându, producător Matca: "Roşii adevărate din grădina noastră. Coapte adevărat ..de acum iese sezonul lor. Sunt mai mărunte, mai deformate puţin, dar totuşi sunt ale noastre". 

Roșiile produse la Matca se vând cu 2,5 şi 3 lei pe kg. Asta în timp ce în pieţele din Galaţi roşiile ajung chiar şi până la 7,5 lei kg.

"Preţul e mărişor pentru vremea asta şi tot aşteptăm schimbări la preţuri" spune un cumpărător.

Comercianţii spun că cei mai mulţi cumpărători se uită după roşiile mari şi frumoase şi foarte puţini le cumpără pentru gust.

Valentin Vasilache, comerciant piaţă: "În general clientul le preferă frumoase. Asta e o problemă la români. Vrea frumos. Gustul contează puţin."

Costică Chicoş, producător Matca: "Are faţă comercială, dar nu are gust faţă de a noastră".

Roșiile de Matca sunt comercializate în numeroase zone din țară și chiar în străinătate.

Matca este unul dintre cel mai mare bazin legumicol din ţară, având peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri