Sari la conținut

Satul forţat să dispară

După bătăliile purtate de oştile Moldovei pe Valea Tutovei, Ştefan cel Mare l-a răsplătit pentru vitejia lui pe căpitanul de steaguri Lupu Huştiu.

Astfel a luat fiinţă, pe cel mai înalt deal din împrejurimi, satul ce avea să poarte numele oşteanului: Huştiu.

Ilarion Boca - scriitor: "Satul Huştiu este atestat documentar din perioada lui Ştefan cel Mare. Există o menţiune despre acest sat şi în romanul Fraţii Jderi, al lui Mihail Sadoveanu. În anii comunismului, când proprietăţile particulare au fost distruse satul a intrat într-o cădere liberă".

Autorităţile comuniste s-au opus electrificării cătunului. Locuitorii au strâns bani pentru stâlpii şi cablurile electrice, însă comuniştii i-au confiscat. Sătui să fie izolaţi, oamenii din sat au plecat, unul câte unul, în aşezările vecine.

"Nu mai este nimic decât pământ arabil, atât. Numai ne uităm, aşa, când ne ducem acolo ne facem imagini că unde o fost casa mea, unde o fost a lui cutare... Atât. În rest nu mai este nimic" spune o bătrână.

"Apă nu aveam acolo, lumină nu. Că ne-a promis, am plătit banii şi au zis că ne vâră lumină. Nu ne-o vârât. Şi au plecat oamenii, în fiecare an, câte unul, câte unul, câte doi, câte trei şi s-a desfiinţat satul" declară alt bătrân.

Ultimul locuitor al satului a fost Alexandru Huştiu, descendent al neînfricatului căpitan de steaguri. Pentru că nu s-a îndurat să plece, mulţi ani a stat singur în toată aşezarea. Nepotul său păstrează în minte imaginea vechiului sat.

"Acolo erau nişte ierni... când era zăpada cât... Prin 70, ţin minte că noi mergeam deasupra gardului. Era un peisaj mai frumos. A fost frumos. Copil fiind, acolo m-am simţit foarte bine" spune nepotul lui Alexandru.

Astăzi, doar o troiţă de lemn putrezită mai aminteşte că acolo a fost cândva un loc unde au stat familii, care şi-au construit gospodării şi vise.

Iancu Bâra - viceprimar Priponeşti: "Comuna Priponeşti e compusă din satul Ciorăşti, Priponeşti, Priponeşti de Jos şi satul Lieşti. Şi satul Huştiu care nu mai există. A fost şters de pe hartă. - Practic, satul Huştiu este inexistent, nu îl aveţi sub nici o formă de administrare - La ora actuală nu există. Nu îl avem sub nici o formă de administrare. Este teren arabil".

Bucata de pământ agricol are încă un indicativ poştal. Este singura menţiune în actele oficiale actuale care mai aminteşte de vechiul sat de răzeşi.

Reporter: Tudor Neacşu
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache