Sari la conținut

Aglomerație la donare. La Centrul de Transfuzii din Iași numărul donatorilor s-a triplat

Centrul de Transfuzii Sanguine din Iași ar trebui să aibă 60 de angajaţi, însă funcţionează cu un deficit de 50 la sută. Lipsa de personal duce la o îngreunare a activității mai ales în perioada sărbătorilor, când numărul de donatori se dublează, iar o parte dintre angajați intră în concediu.

"Există un singur medic în această perioadă, medicul care asigură şi activitatea din alte sectoare care a trebuit să asigure şi consultaţiile donatorilor, în timp ce eu, pe lângă funcţia de director am girat întreaga activitate de laborator fiind singurul medic în acest interval de timp cu pregătire în activitatea de laborator," a spus Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi.

Janeta Miron, asistentă medicală: "nu putem face faţă pentru că suntem personal insuficient şi ca atare, atunci când vin peste 100 de oameni care-şi arată dorinţa de a dona nu reuşim să fim la nivelul cerinţelor."

Așa se face că cei care vin să doneze sânge așteaptă și câte 4 ore la cozi până li se face recoltarea:

"Foarte, foarte urât din partea lor că nu iau măsuri. Mi se pare anormal și probabil ar trebui să se mai suplimenteze niște cadre."

"Să fie personal mai mult în centrele de donare, personal calificat şi atunci nu se va mai sta la rând. Normal că nu e normal."

Pentru ca spitalele să nu rămână fără rezerve de sânge în perioada sărbătorilor, angajații de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iași au decis să vină la muncă şi pe 24 și 31 decembrie, zile declarate libere prin Codul Muncii.