Sari la conținut

Bani mai puţini pentru 2015. Consilierii judeţeni au votat bugetul pentru anul acesta

Consiliul Judeţean Iaşi estimează pentru anul acesta venituri de 756 de milioane de lei şi cheltuieli de 991 milioane. Diferenţa este acoperită din fondurile europene pentru proiectele în desfăşurare, precum cel de modernizare a Aeroportul Internațional. Aici, un nou terminal pentru pasageri va fi construit anul acesta.

Marius Bodea, directorul Aeroportului Internațional Iași: "Sperăm să dăm toate lucrările și să-l dăm în folosință la începutul lunii august în acest an. De asemenea, pentru acest an sunt prevăzute o serie de investiții necesare în baza de exploatare aeroportuară, finalizarea remizei pentru mașinile de intervenție în caz de incendiu și altele asemenea."

Printre priorităţile acestui an pentru aleşii judeţului se numără şi consolidarea și renovarea spitalelor de Neurochirurgie şi de Pediatrie. Spitalului pentru Copii Sf Maria nu a avut parte de reparații importante niciodată de la construcția sa. Aici, lucrările vor începe în 2015, sunt estimate să dureze trei ani și vor costa aproximativ 22 de milioane de euro.

"Spitalul de Neurochirurgie își va definitiva lucrările la sfârșitul anului, vom avea un spital nou nouț și pe dinăuntru și pe dinafară și cu sălile de operație complet reabilitate," a declarat Cristian Adomniței, președintele CJ Iași.

În ceea ce privește drumurile din județ, urmează ca angajații Direcției de Drumuri Județene și Poduri să prezinte prioritățile pentru acest an în următoarea ședință a consilierilor judeţeni.

Bugetul de anul acesta al Consiliului Judeţean Iaşi este cu 20 la sută mai mic față de anul trecut, după ce Ministerul Finanțelor a schimbat algoritmului nou de împărțire a fondurilor.

Cristian Stanciu, consilier judeţean: "Avem de a face cu un model mai eficient de cheltuire a banilor, deci practic pe modelul cuprins de Guvern avem o sumă mai mică, dar criterii de repartizare mai eficiente, în contrapartidă cu o sumă mai mare pe care o puteam risipi."

Din bugetul judeţului, 700.000 de lei vor fi alocaţi bisericilor.