Sari la conținut

IAŞI. Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de 200.000 de lei în comuna Ciurea

Primăria din localitatea ieşeană Ciurea a primit 1,9 milioane de lei de la Guvern pentru asfaltarea şi montarea de borduri pe o porţiune de aproximativ 2 kilometri de drum. Pe o lungime de aproape jumătate de kilometru, însă, constructorul a încasat banii pentru materiale noi, dar a montat bordurile vechi. Totul a fost făcut la indicaţiile primarului, care este convins că a luat cea mai bună decizie:

"Este o zonă, cel puțin, unde sunt garduri ale cetățenilor și erau borduri de la gard și nu avea rost și apoi în celelalte zone în care ar fi trebuit să fie puse borduri, erau bune cele existente," a declarat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Primarul are acum trei luni la dispoziţie să recupereze de la constructor prejudiciul de aproximativ 200 de mii de lei. Reprezentanţii firmei s-au angajat să înapoieze banii nemunciţi: 

"O să dea jos, minus acele borduri, și cu asta basta," a spus  Cornel Brînză, directorul firmei de construcții. 

Localnicii privesc cu suspiciune înţelegerea dintre primar şi firma de construcţii: "A cheltuit banii pe care i-au luat pentru cele noi și le-au folosit tot pe acelea vechi, că așa se face. Banii și-au găsit ei loc în altă parte, nu, că așa e la noi."

"Păi cum se face în România, nu știți?"

Inspectorii Curţii de Conturi au semnalat şi că recepția lucrării nu a fost făcută încă, deşi termenul de finalizare a fost în toamna anului trecut. Asfaltarea a fost făcută, însă nu şi marcajele. Curtea de Conturi a cerut o nouă evaluare a lucrării.

"Ca urmare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, am luat legătura cu un specialist care va inventaria toată această activitate a lucrărilor, urmând ca noi să procedăm la proces verbal de terminare a lucrărilor pentru acest sector de drum," a explicat Cătălina Dorobăț, consilier urbanism în cadrul primăriei Ciurea.

Primăria din Ciurea are acum termen până pe 15 mai să recupereze prejudiciul de două sute de mii de lei, iar drumul să fie funcţional. În caz contrar, inspectorii Curții de Conturi vor depune sesizări la Parchet.

>