Iaşiul, loc al marilor întâlniri de la Junimea

Data publicării:
JUNIMEA CASA POGOR

O incursiune în lumea scriitorilor începe chiar din centrului Iașiului, la kilometrul 0, acolo unde se află Casa Dosoftei. Aici s-au tipărit primele texte în limba română. Casa nu este amintită în documentele de arhivă, aşa că istoricii pot doar presupune că a fost ridicată de un negustor bogat, pe timpul lui Alexandru Lăpușneanu.

Despre clădirea Casei Dosoftei se știe că este una dintre cele mai vechi construcţii din Iaşi, fără să se cunoască exact anul în care a fost ridicat acest edificiu. Locul mai este cunoscut drept "casa cu arcade", datorită celor 5 arcade frontale sprijinite pe 6 coloane. Dacă vizitați Iașiul, trebuie să știți că acest loc a făcut parte din fosta curte domnească.

Micul muzeu adăposteşte numeroase exponate unicat. Una dintre piesele de rezistență este o copie a "Letopiseţului" lui Grigore Ureche.

"Fondul de carte veche. Avem "Apostol" - biblia de la București, avem câteva obiecte foarte interesante, cum ar fi o cruce din lemn cu mai multe scene biblice. Icoanele sunt de asemenea foarte interesante și un manuscris scris în limba armeană cu foarte multe miniaturi," a explicat Corina Irimiță, muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iași.

Acest loc este cu atât mai important cu cât aici a fost sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi.

"Majoritatea cărților tipărite de Dosoftei în această casă au contribuit la eliminarea limbii slavone și se știe faptul că Dosoftei și-a început activitatea editorial cu ceva timp înainte de a monta aici prima tiparniță. A tipărit la Uniev prima lucrare de mari proporții în limba română, "Psaltirea în versuri"," a adăugat muzeograful. 

Traseul nostru cultural turistic prin Iaşi ne poartă mai departe paşii la doar câțiva kilometri de centrul oraşului, pe Dealul Copoului, unde găsim Casa Vasile Pogor, locul în care a luat ființă celebra societate literară Junimea.

La mijlocul secolului al XIX-lea, în interiorul "Casei luminate", așa cum era supranumită Casa Pogor, se întâlneau personalitățile marcante pentru istoria României moderne. În interior, undeva la etaj, aveau loc celebrele întâlniri ale societății Junimea. Totodată, Nichita Stănescu spunea că aici este locul în care "Miorița" s-a transformat în "Odă în metru antic". 

Casă boierească domină și azi renumitul bulevard cu parfum de tei al Iaşiului.

"În perioada în care Pogor a locuit în această casă, a fost și primar al Iașiului, ales pentru mai multe mandate, și, în vremea aceea, a demarat foarte multe lucrări de modernizare ale orașului, printre care s-au pavat multe străzi, s-a introdus iluminatul electric stradal și aceasta a fost prima proprietate privată electrificată din Iași. de unde şi numele de casa cu ferestre luminate," spune muzeograful.

În interior se păstrează, în mare parte, atmosfera de odinioară, aşa că ne putem imagina, cu ochii minţii, cum arătau întâlniriele celor mai de seamă scriitori de la Junimea, din fiecare vineri seară.

"În acest salon au fost ținuțe celebrele prelecțiuni ale Junimii, care a fost fondată în 1863 de Titu Maiorescu, P.P.Carp, Negruzzi, Rosetti și Vasile Pogor. În 1874, Creangă a pășit pentru prima dată la societatea Junimea, era plin de emoții și cu strangere de inimă."

Şi dacă vorbim de Iaşi, de scriitori şi de Junimea, cum putea lipsi amintirile legate de inegalabilul Mihai Eminescu?

"Merită vizitat pentru că am încercat după redeschiderea muzeului din 2006 să recreăm atmosfera secolului al XIX-lea. Avem ceasul și inelul lui Eminescu, obiecte pentru care vin și vizitatori din străinătate pentru a putea vedea aceste obiecte de o foarte mare însemnătate," a adăugat. 

Așadar, dacă vă programați o vizită în Iașul de altădată, puteți face acest lucru de marți până duminică, între orele 10:00 - 17:00. Prețul biletelor variază între 3 și 5 lei, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari. Dacă vreți să faceți fotografii, în incinta muzeelor, plătiți o taxă suplimentară de 20 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri