Inaugurarea Gazoductului Iași-Ungheni, „spectacol de sunet și lumini” a zis președintele T. Băsescu

Data publicării:
harta gazoduct

Pe 26 august, premierul Victor Ponta inaugura în comuna Rediu lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni. Iar pentru a-i convinge pe cei prezenţi că se lucrează de zor, muncitorii s-au apucat să sudeze ţevi chiar sub ochii oficialilor. 

Toate materialele şi utilajele au dispărut însă de pe șantier la finalul vizitei. Întrebat câteva zile mai târziu de ce s-au blocat lucrările, premierul a dat asigurări că nu există nicio problemă și că totul se desfăşoară conform graficului.

„N-a dispărut nimica, este licitaţia adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârşitul lui decemrbie, până atunci...” a spus premierul atunci.

Venit vineri pe șantierul de la Rediu într-o vizită neanunțată, preşedintele Traian Băsescu a fost să constate că nu s-a început nicio lucrare. A găsit câteva ţevi şi două utilaje abandonate. Dirigintele de şantier a venit în fugă, cu 20 de minute înainte de sosirea șefului statului pentru a da explicaţii.

„Aici nu avem voie sa minţim, pentru că de asta depinde şi prestigiul nostru şi Bruxelles susţine financiar acest proiect de interconectare pe gaze. Ori, noi l-am adus pe comisarul Ottinger aici şi doi prim-miniștrii şi le-am arătat nişte șevi aduse din altă parte. Țevile pentru lucrare nu sunt sosite încă în Romania,” a declarat  Traian Băsescu, preşedintele Români.

Dirigintele şantierului, reprezentant al Transgaz a declarat că deocamdată abia au fost făcute măsurătorile pentru predarea traseului conductei.

Preşeditele l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru că a făcut din inaugurarea gazoductului un spectacol.

„Poţi să faci spectacole de sunet şi lumină ca la Roşia Montană că este între noi, bagi nişte mineri într-o galerie turistică îi scoţi şi rezolvi problema, dar aici nu este turism, este geopolitică şi se uită o Europă întreagă dacă suntem serioşi sau nu,” a mai spus șeful statului.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va avea o lungime de 43 de kilometri, dintre care 33 pe teritoriul României. Investiţia se ridică la 26 milioane de euro, iar 7 milioane sunt de la Uniunea Europeană. Gazoductul va avea o capacitate de transport de 1,5 milliarde de metri cubi de gaze anual, echivalentul a circa 15% din producţia anuală naţională a Romaniei. La început, însă, va transporta doar 500 de milioane metri cubi, adică mai mult de jumătate din consumul Republicii Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri