La Iași, donatorii sunt nevoiți să aștepte ore întregi ca să li se recolteze sânge

Data publicării:
donatie sange

Raportat la cantitatea de sânge recoltată într-un an, Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi ar trebui să aibă 9 medici, 66 de asistente medicale şi 8 persoane cu studii superioare, altele decât medicii. În realitate, aici lucrează doar 5 medici şi 22 de asistente. Lipsa de personal duce la o îngreunare a activităţii, astfel încât cei 100 de donatori care vin zilnic aici au de aşteptat ore în şir.

S-a ajuns în această situaţie din cauza disponibilizărilor repetate, a pensionărilor şi a concediilor de maternitate. Puţinii angajaţi care au rămas se plâng că salariile sunt prea mici.

„Eu ca şi asistent medical licenţiat, am 1.200 de ron după 30 de ani vechime. De asta şi tinerii poate ocolesc,” spune Janeta Miron, asistentă medicală. 

„Tinerii care vin stau un pic şi pleacă undeva unde sunt salarii mai mari în străinătate. Ducem lipsă de personal. În loc de două, trei persoane, muncim o singură persoană. În concedii, când avem nevoie de o recoltă mobilă, mai chemăm personalul de acasă pentru o zi-două,” explică Maria Manole, asistentă șefă. 

Conducerea centrului se declara neputincioasă în fața acestei situatii.

„Bineînţeles că am făcut o serie de demersuri la care răspunsul a fost că în acest moment nu se poate face absolut nimic,” a declarat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iaşi. 

De sangele recoltat de Centrul de Transfuzii Sanguine depind pacientii internati in cele 14 spitale din Iasi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri