La Iași se află singura podgorie din țară care are numai soiuri românești

Data publicării:
cotnari 3

Cotnari a ajuns în timp să fie sinonim cu vin, iar compania care dispune de o suprafață de 1700 de hectare de viță de vie realizează un profit anual de 4-5 milioane de lei. 

„Cotnariul se poate mândri pentru că este singura podgorie din țară care are numai soiuri românești. Până acum cățiva ani au fost 4 soiuri românești: Frâncușa, Feteasca Alba, Grasa si Tămâioasa, cu specificația că Frâncușa și Grasa se găsesc numai în această podgorie,” a explicat Constantin Deleanu, președintele Cotnari SA.

Compania exportă cel mai mult în Europa - respectiv în Italia şi Spania şi, mai nou, în Rusia. De asemenea, vinurile de la Cotnari sunt prezente pe piaţa Canadei, Japoniei, sau în Statele Unite ale Americii. În 2012 au cucerit și piața chineză. Peste 10 milioane de sticle de vin de la Cotnari ajung anual pe mesele străinilor.

„Dacă înainte de '89 exportam vinuri în conjunctura CAER, în țările socialiste și în anumite țări din Europa, în mod special Germania, ei bine, acum gama de vinuri produsă de Cotnari se exportă în multe colțuri ale lumii. Dar piața își modifică mereu gusturile astfel că la Cotnari nu se vor produce numai vinuri albe,” a spus Gheorghe Craciunescu, expert degustător.

„În prezent, această nouă companie produce vin pentru consumatorul nou, pentru consumatorul modern, vinuri seci, vinuri albe, vinuri roze și vinuri roșii. Investiția nouă care o să coste cam doua milioane de euro o să se axeze pe vinurile roșii, va fi o supertehnologie la nivel mondial,” a mai adăguat președintele Cotnari.

Pentru acest an, compania estimează o producţie de 12 milioane de litri de vin, aproape dublu faţă de anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri