Sari la conținut

Legea picnicului a fost ignorată în prima zi de Paște

Vremea frumoasă de Paște i-a scos din casă pe ieșeni. Mulți au preferat să-și petreacă prima zi de sărbătoare la iarbă verde și grătar. Au ignorat însă legea și au făcut focul unde au apucat, unii chiar cu lemnele luate din copacii din apropiere.

"Facem un serviciu pădurii că o curățăm," au spus oamenii. 

Alții nu au ținut cont că focul nu poate fi aprins decât în locuri special amenajate și au făcut jar direct pe pământ. Și asta cu bunăștiință că nu respectă legea. Petrecăreții spun că sunt nevoiți să facă grătare în alte locuri decât cele special amenajate pentru că grătarele de acolo sunt insuficiente.

Că grătarele sunt insuficiente o spun și cei care au mers în prima zi de Paște la Ciric, zona de agrement cea mai vizitată a orașului. Duminică nu era grătar pe care să nu sfârâie mici și carne de miel. Oamenii mărturisesc că au fost nevoiți să aștepte să se elibereze un loc pe care să-și prăjească bucatele:

"Şi noi am așteptat. - Cât ați stat? - Cam vreo jumătate de oră."

"Deocamdată e suficient și atât decât deloc. Se așteaptă mai ales când e zi de sărbătoare și cam toată lumea e liberă, e mai aglomerat."

Potrivit Legii 54/2013 care reglementează activitatea de picnic, cei care aprind focul în locuri care nu sunt amenajate pentru acest lucru riscă amenzi între 100 și 5.000 de lei. Sancțiuni sunt prevăzute și pentru cei care nu depun selectiv deșeurile rămase în urma picnicului.