Sari la conținut

Lupii Negri, în misiune caritabilă. 140 de militari donează sânge la Centrul de Transfuzii din Iaşi

Ajutorarea persoanelor aflate în suferinţă este misiunea la care Lupii Negri participă în această perioadă. Vreme de o săptămână, militarii şi-au propus să vină rând pe rând să doneze sânge la Centrul de Transfuzii din Iaşi.

Din cauza lipsei de sânge, medicii din Iaşi au fost nevoiţi să amâne mai multe operaţii. Cea mai gravă situaţie este în cazul pacienţilor de la Secţiile de Chirugie şi Ortopedie de la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spridon".

"Unii dintre ei au fost reprogramaţi de două sau de trei ori. Timpul de spitalizare a crescut cu câteve zile, cu şapte zile, în aşteptarea acestor rezerve de sânge. Iar locurile dintr-un spital judeăţean de urgenţă cu rang regional sunt foarte importante pentru că trebuie să primim mereu alte urgenţe aşa încât trebuie să fie paturi libere," a explicat Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine spun că ar fi nevoie de 80 de donatori zilnic. "Nu trebuie să ne referim la o lipsă generală a cantităţilor de sânge existente, ci în special pentru anumite grupe rare. Şi mă refer la grupa AB şi în special cele care sunt cu RH negativ," a adăugat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi. 

Donatorii au şi o serie de avantaje. Ei primesc o zi liberă de la serviciu şi bonuri valorice. Lupii Negri au decis să folosească bonurile primite tot în scopuri caritabile. "Cu bonurile valorice pe care le vor primi militarii, dorim să achiziţionăm alimente pe care le vom dona la două centre din judeţul Iaşi. Respectiv Centrul pentru Copii Bolnavi de HIV „Guliver" şi Căminului medico-social de bolnavi de la Bivolari," a spus căpitan Vasile Ardeleanu, Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri".

Acţiunea militarilor din cadrul Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri" face parte din campania Ministerului Apărării Naţionale "Sacrificiu impune respect".