O statuie, motiv de contre politice. Liberalii nu sunt de acord ca Adrian Păunescu să aibă un bust la Iași

Data publicării:
bust ion creanga

Prefectura a făcut solicitarea ca Adrian Păunescu să aibă un bust în Iași. Ideea a stârnit însă reacții politice vehemente. Cei care s-au indignat sunt liberalii.

„Cred că este, în primul rând, un lucru scandalos ca un poet ceaușist să aibă într-o galerie a poeților care au făcut cinste acestei țări, un bust,” este de părere Alexandru Muraru, fostul director al Institutului Naţional al Patrimoniului. 

Subprefectul de Iaşi, Bogdan Abalaşi, spune că decizia realizării unui bust al poetului Adrian Păunescu a fost luată împreună cu membrii comisiei pentru persoanele vârstnice, iar dorinţa a fost transmisă reprezentanţilor Primăriei Iaşi.

„Am făcut-o din punct de vedere, în primul rând, sentimental ca iubitor al creaţiei literare a lui Adrian Păunescu. Eu cred că personalitatea poetului Adrian Păunescu nu trebuie să fie o luptă politică, să fie îmbrăcată într-o luptă politică,” consideră Bogdan Abalaşi, subprefectul judeţului Iaşi.

Statuia ar trebui să înlocuiască cele 3 busturi, aler lui Barbu Ştefăneascu Delavrancea, Ciprian Porumbescu şi Nicolae Gane care au fost furate în urmă cu un an din Parcul Copou.

Reprezentanţii Primăriei au găsit şi un amplasament pentru bustul lui Adrian Păunescu.

Acesta va fi montat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Copou, alături de statuia poetului Grigore Vieru.

„Nu-l judecăm pe Adrian Păunescu că a fost bun sau rău. Sunt oameni care trebuie, de cultură, specializaţi care fac asta. Există o comisie de cultură, aşa cum am spus şi zilele trecute, a Consiliului Local şi se va lua decizie acolo. Nu vine de la primar sau de la executiv, ci de la legislativ de la Comisia de Cultură,” a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi.

Cel mai probabil, bustul lui Adrian Păunescu va fi montat în Parcul Copou din Iaşi anul viitor, iar banii vor fi alocați din bugetul local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri