Sari la conținut

Parcul de la Teatrul Naţional, transformat în parcare subterană. Proiectul a primit acordul Agenţiei de Protecţie a Mediului

Proiectul gândit de responsabili din Primăria Iaşi presupune amenajarea a 320 de locuri de parcare, precum şi reamenajarea parcului din faţa instituţiei de cultură. Locuitorii din Iaşi nu aprobă în totalitate iniţiativa:

"Mi se pare că se cam pierde verdeața din orașul acesta, locuiesc aici, m-am născut aici dar nu prea este verdeață."

"Plus că au dispărut și vechii tei de pe Ștefan cel Mare, s-a schimbat și aspectul, posibil că au încercat inginerii și arhitecții să facă un proiect să arate mai frumos, mai nou, dar păcat, nu mi-aș dori să fie o parcare subterană."

"Mi se pare riscant pentru că este o porțiune care ar putea să dăuneze eu știu clădirilor în primul rând palatului acestuia Roznovanu."

Proiectul parcării a fost supus dezbaterii publice în luna mai. De atunci, mai multe organizații nonguvernamentale precum și specialiști dendrologi și peisagiști au semnalat efectele negative ale acestui proiect asupra mediului. Proiectul nu a fost însă modificat.

"Ce înseamnă proiectul, înseamnă defrișarea aproape totală a acelui parc. În acte e, de fapt, un scuar verde, dar toată lumea știe că este un parc. Ei susțin că vor proteja un aliniament de platani care deja este protejat prin lege," a explicat Dinu Munteanu, colaborator "Iașul iubește teii".

Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași: "Avem posibilitatea refacerii acestui parc cu fonduri europene nerambursabile, iar noi ca edili responsabili nu putem ignora această oportunitate, faptul că Agenția de Protecție a Mediului a avizat proiectul arată că ținem cont de aspectele de mediu și ecologice care țin de această lucrare."

Proiectul ar urma să atragă o finanțare europeană în valoare de 8,2 milioane de lei.

Amănunte despre acest proiect, dar şi despre un alt proiect de anvergură din Iaşi, complexul sportiv din zona Moara de Vânt ce ar urma să aibă o arenă cu o capacitate de peste 40.000 de persoane şi condiţii la standarde UEFA, a vorbit la jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:30, Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi. Vedeţi intervenţia completă aici: