Sari la conținut

Percheziţii DNA în Suceava. Un primar şi o fostă angajată din primărie au fost reţinuţi pentru 24 de ore 

Procurorii DNA au mers la primăria comunei Udești şi la domiciliul primarului. Acesta este suspectat că a primit ilegal subvenţii pentru cele 800 de hectare de pășune din izlazul comunal. Edilul neagă acuzaţiile.

Săvel Botezatu, primarul comunei Udești: "Nu am greșit cu nimic, am respectat legea și am cerut subvenții în numele legii pentru comunitate, nu pentru mine sau pentru alte persoane. Voi dovedi că sunt nevinovat."

Percheziţii au avut loc şi la sediul Asociației Crescătorilor de Animale din Udeşti și la domiciliul președintei acestei structuri.

"- Ce documente v-au cerut? - Toate documentele, de constituire, de subvenție, de tot. - Dar ați ridicat subvenții ilegal de la APIA? - Nu ilegal, cine a făcut reclamația crede că ilegal."

Anchetatorii susțin că în perioada 2010-2012 Consiliul Local al comunei Udești a încasat în baza unor documente false subvenții de la APIA. Ulterior, în 2013 angajata primăriei împreună cu alți trei colegi și cu ajutorul primarului au înființat Asociația Crescătorilor de Animale din Udești şi, deși nu dețineau animale pentru a încasa subvenția pe teren, au fabricat documente pentru a intra în posesia banilor.

După scandalul reținerilor directorului APIA București și Apia Suceava, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Animale de la Udești ar fi înscris ilegal în asociație mai mulți ciobani care dețin sute de oi și le-ar fi falsificat semnăturile. Unii dintre localnici le-au povestit procurorilor DNA că s-au trezit pur și simplu înscriși în asociație.

" - V-a trecut în asociație, nu? - Da, fără să merg, fără să merg la ședință, fără nimic. - Dar subvenție v-a dat pentru cele 200 de hectare? - Nu, a luat ea. Cum să-mi dea mie?"

"A înscris începând cu anul 2014, a înscris și alte persoane în număr de 18, nu mai mult, 18 persoane care dețin unele animale în această asoaicție, pe alții i-a trecut cu voia lor pe alții i-a trecut fără voia lor."

Prejudiciul în acest caz este estimat la peste un milion de lei. Pe numele primarului Săvel Botezatu şi a Marinelei Borza, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând să duşi la Curtea de Apel Suceava cu propunere de arestare preventivă.

Acuzaţiile sunt de înşelăciune, șantaj, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru complicitate la această infracţiune dar şi pentru influenţare de declaraţii, sustragere de probe şi înscrisuri.