Proiect unic la Iaşi. Studenţi din România şi Franţa restaurează voluntar un conac

Data publicării:
studenti tibanesti

Sub titlul „Batem fierul la conac", tineri din România şi Franţa lucrează la mai multe ateliere coordonate de specialişti. Astfel, descoperă istoria conacului vechi de aproape două secole, ajută la refacerea lui şi învaţă meserii tradiţionale. "Sunt studentă la Arhitectură şi, în timpul anului, nu avem ocazia să muncim cu mâinile prea mult şi o experienţă bună să munceşti. Îmi place zona, satul e frumos," explică o tânără de ce a ales să participe la acest proiect. 

"Am găsit o clădire impresionantă. Mă bucur că particip la acest workshop deoarece cred că e plin de dinamism," a spus un tânăr participant francez, student la Versailles.

"O muncă destul de intensă, însă ce îmi place este că poţi să îţi foloseşti foarte mult imaginaţia, să creezi obiecte de tot felul, de toate formele."

În doar patru zile, tinerii au reușit deja să aducă la forma inițială o sobă veche de mai bine de 100 de ani. Costică Palaghiu, restaurator sobă: "Piesele sunt o parte rupte, o parte reconstituite, lipite. Nu-i ușor. Unii au spus să o arunc, dar nu-i de aruncat asemenea piesă."

Pentru a participa la acest proiect, studenţii au plătit câte 800 de lei, bani ce acoperă costul meselor din timpul celor două săptămâni. În această perioadă, ei vor merge la ateliere de sobărit, de frescă, fierărit, termoizolație cu paie și tencuieli cu lut. Alexandra Mihăilciuc, organizator eveniment: "Ești, practic într-o casă a caselor, într-un loc cu toate posibilitățile deschise în care tu poți fi un element activ, să ai inițiativă și să determeni un anumit proces în anumite limite care țin de restaurare."

Conacul din Țibănești a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de familia boierilor Carp. În 1949 a fost confiscat de stat, iar în 2005 clădirea a fost retrocedată. Ştefan Sturdza, strănepotul lui Petre P. Carp şi-a propus să o refacă după un proiect de restaurare de lungă durată.

arhitect Ştefan Sturdza, strănepotul lui Petre P. Carp: "Ceea ce dorim aici să facem nu este o reşedinţă a familiei, ci un spaţiu pentru învăţământ, pregătire profesionale în domeniul meseriilor tradiţionale."

"Această şcoală acoperă un gol privind restaurarea monumentelor istorice," a adăugat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei de Cultură Iaşi.

Aflat la a VIII-a ediție, worksop-ul „Batem fierul la conac" a adunat de-a lungul timpului studenți și din Japonia, Statele Unite ale Americii, Anglia și Franța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Țara e pregătită să supraviețuiască fără Putin”: Propagandistul No.1 al Kremlinului despre Rusia după...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Părinții Biancăi Censori se simt „păcăliți” după ce aceasta s-a împăcat cu rapperul Kanye West: „Sunt șocați...
Film Now
De ce simte Ben Affleck că nu se poate îndepărta de Jennifer Lopez. Actorul nu a știut că ea va vorbi despre...
Adevarul
Metoda bizară folosită de directorul general al Levi's pentru a-și menține blugii curați: „Mă bag la duș, mă...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Cum arată Isabella Rossellini la 72 de ani. Model și actriță cu părinți celebri, italianca și-a început...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram