Sari la conținut
News Alert

România începe exportul de gaze către Moldova

Deocamdată, autorităţile nu spun despre ce cantitate este vorba, dar nu va fi mai mare de 100 de milioane de metri cubi pe an.

În noiembrie 2014, moldovenii au refuzat oferta României, deşi era cu 14% mai ieftinã decât a Rusiei, adică nu depăşea 300 de dolari pe mia de metri cubi, din cauza cantităţilor mici pe care le puteam furniza. De fapt, Guvernul din Republica Moldova se ferea de o disputã cu Gazprom, unicul furnizor de gaze din ţara vecină până acum.

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat în august 2014. Lucrările la conducta de 43 de kilometri au durat un an. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de partea română. În acest fel, Republica Moldova îşi va putea reduce, teoretic, dependenţa de importurile ruseşti.

În primă fază însă, gazoductul va alimenta doar un oraş cu 35.000 de locuitori, care consumă doar 2 la sută din capacitatea conductei. Până la Chişinău mai rămâne de construit o conductă de aproape o sută de kilometri, care va ocoli reţeaua existentă de gaze deţinută în proporţie de 50 la sută de Gazprom.