Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi rămâne, în continuare, doar la faza de proiect

Data publicării:
sedinta cl

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost la Bucureşti pentru a obţine avizele necesare pentru a pune în practică proiectul Spitalului Regional de Urgenţă. Dacă avizele se primesc relativ uşor, obținerea banilor necesari rămâne, în continuare, cea mai mare problemă.

„Dacă finanţarea va fi privată, atunci lucrurile vor lua o altă dimensiune pentru că privatul are dreptul la opţiuni. Dacă nu putem obţine fonduri europene, şi nu vom putea pentru că banii alocaţi României sunt doar 700 de milioane pentru tot sistemul de sănătate, discuţia mea cu premierul (n.r. a fost că) nu pot să dau un miliard când am 700 pentru două spitale din tot sistemul, şi atunci trebuie să căutăm fonduri private”, a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iașiului.

Eugen Nicolaescu venea în anul 2007 cu ideea de a construi în România 28 de spitale judeţene şi regionale. Pentru studiile de fezabilite s-au cheltuit, la momentul respectiv, nu mai puţin de zece milioane de euro.

„Banii Ministerului Sănătăţii au fost aruncaţi la coş şi din acest punct de vedere, actualul ministru al Sănătăţii ar trebui să răspundă, să dea socoteală şi pentru faptul că banii sunt aruncaţi la gunoi, iar la Iaşi cred că nu vom putea vorbi prea curând despre un Spital Regional de Urgenţă”, a spus deputalul Petrică Movilă.

Până când autorităţile vor găsi o variantă pentru construirea Spitalului Regional, persoanele care ajung la urgenţe cu mai multe afecţiuni vor fi, în continuare, plimbate între unităţile medicale de specialitate pentru că la Iaşi nu există un sistem integrat de urgenţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri