Sari la conținut

Stocuri de vaccin epuizate. Nou-născuţii sunt vulnerabili la TBC şi hepatita B

Duminică au fost adiministrate ultimele doze de vaccin bebelusilor născuți în maternitatea de la Suceava. De luni insă, nou născuţii nu au mai fost imunizați pentru că stocul spitalului s-a terminat iar Direcția de Sănătate Publică nu a mai putut furnizat niciun flacon cu vaccin.

Copiii care se nasc în această perioadă vor fi înscriși într-o listă care va fi transmisă medicilor de familie astfel încât, în momentul în care stocurile vor fi refăcute, bebelușii să fie vaccinați. "Pentru copiii proveniți din mame cu antigen HBS vaccinarea împotriva hepatitei B trebuie făcută de la naștere, pentru ceilalți se poate amâna fără să fie nici un risc," a spus Dana Murariu, șeful secţiei Neonatologie, spitalul judeţean Suceava.

"Sunt două vaccinuri care lipsesc: vaccinul BCG, care previne contaminarea cu bacilul coch, și respectiv vaccinul antihepatitic B. Este vorba despre o achiziție care se face la nivel național de către Ministerul Sănătăţii și care, din motive tehnice, a întârziat," a explicat Tiberius Brădățan, director medical la Spitalul Județean Suceava. 

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că și stocurile lor s-au epuizat. "Am primit un comunicat de la Ministerul Sănătății care ne informează că spre sfârșitul lunii iulie vom primi cantitățile de vaccin solicitate," a declarat Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava. 

Probleme sunt și la maternitatea de la Spitalul județean Botoșani. Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al spitalului județean Botoșani: "Nu există de două săptămani vaccin antihepatitic, s-a solicitat DSP care în momentul de față nu are în stoc."

Părinții pot cumpăra din farmacii doar vaccinul împotriva hepatitei care costă aproximativ 100 de lei.