Tot mai mulți adolescenți ajung să consume alcool în exces

Data publicării:
ALCOOLIC

Zilnic, tot mai mulţi tineri obişnuiesc să consume alcool. Asta rezultă din statisticile înregistrate de Spitalul de Pediatrie și Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. Anul trecut trecut, medicii au tratat zilnic câte trei tineri din cauza consumului excesiv de alcool.

“Pentru anul trecut am avut raportate de la Spitalul Socola și de la spitalul Sfânta Maria o medie de aproximativ 1.320 de persoane care au fost internate pentru abuz de alcool”, a spus comisarul șef Romică Ichim, șeful Centrului Antidrog Iași.

Vârsta la care minorii încep să consume alcool e din ce în ce mai mică. Iar în foarte multe cazuri, consumul întâmplător se transformă în dependență.

“Acest consum de alcool este o boală care duce la dependență. Vârsta de debut în consumul excesiv de alcool este destul de mică, respectiv 14- 15 ani,” a spus Mihaela Ciobanu, psiholog  în cadrul Centrului Antidrog.

“Consumă accidental sau imitând comportamentul părinților. Studiile în domeniu arată că există o incidență mult mai mare de consum de alcool la adulți care provin din familii consumatoare în mod excesiv de alcool”, a spus Liliana Foca, psiholog Asociația Alternative Sociale.

Consumul de alcool nu duce doar la dependență, ci și la grave probleme de sănătate

Problemele de sănătate sunt confirmate de medicii gastroenterologi:

“În grupa de vârstă 15- 25 de ani au afecțiunile acute ale alcoolului. La nivelul tubului digestiv, la nivelul stomacului întâlnim frecvent esofagite, gastrite, ulcere chiar. La nivel hepatic avem destul de frecvent hepatite acute alcoolice și uneori chiar forme severe cu insuficiențe hepatice acute, uneori cu risc vital. Avem și la nivelul pancreasului afectare datorită consumului excesiv de alcool”, a spus dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterolog, Spitalul Sf Spiridon.

"Populația cu vârste de peste 15 ani consumă în medie 15,3 litri de alcool pur pe an, pe locuitor. Deci este o cantitate foarte mare”, a spus dr Daniel Mardare, din cadrul DSP Iași.

Datele strânse de autorități arată că cele mai multe cazuri de consum de alcool în rândul tinerilor se întâlnesc în mediul rural. Medicii de familie au fost instruiți să depisteze aceste cazuri. Aceștia nu au, însă, sprijin din partea părinților.

“Cei care consumă se apară spunând că vinul lor este natural sau că nu o să strice, că nu o să-i facă rău, că și mama lui îi dădea, că așa se linișteau copii în trecut, tot felul de legende și mituri”, a spus Lorena Stancu, asistent medical.

Amănunte despre acest subiect ne-a oferit Liliana Foca, psiholog în cadrul Asociației Alternative Sociale, la jurnalul principal Digi24 Iași, de la ora 18:00. Vedeți discuția completă în video de mai jos:


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din România rupt de lume, unde se ajunge foarte greu. Localnicii trăiesc ca pe vremea lui Ceaușescu
Digi FM
Euro 2024: Adrian Rus i-a uimit pe jurnaliștii străini, în timp ce belgienii Onana și De Bruyne i-au lăsat cu...
Pro FM
Se cunosc de aproape 30 de ani, dar au avut și tensiuni și chiar nu și-au vorbit. CRBL, despre prietenia cu...
Film Now
Jason Momoa, primele declarații despre Adria Arjona. Cum își petrec cei doi timpul împreună
Adevarul
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se...
Newsweek
VIDEO Ce se întâmplă cu racheta hipersonică SUA ce zboară cu 5 km/secundă. China și Rusia jubilează
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
Russell Crowe reacționează după ce Dakota Johnson s-a plâns de experiența cu „Madame Web”. Ce-i reproșează...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia