Sari la conținut

Un joc tip Caritas i-a lăsat fără bani. O firmă de creditare din Bacău a păcălit 400 de persoane

Consultanţii le promit oamenilor că vor obţine suma dorită în cel mult o lună. Doritorii trebuie să aducă adeverinţă de salariat, factură de utilităţi şi copii după acte personale. Trebuie să plătească însă şi o taxă, de până la 400 de lei, în funcţie de valoarea creditului pe care îl cer, plus 5% din valoarea împrumutului. Numai că totul e doar o minciună. Doamna din imagine e convinsă. A aşteptat două luni să primească banii, iar până la urmă a cerut să i se restituie banii depusi.

"Le-am zis că vreau să mă retrag, doamnă vreau banii pe care i-am depus că m-am lămurit. Şi mi-a zis că trebuie să fac o cerere, altă şmecherie, şi atunci mi-am dat seama că e hoţie pe faţă, faceţi o cerere ca să retrageţi banii," spune Liliana Cristofor, păgubit.

În aceeaşi situaţie sunt alti peste 400 de oameni din Moldova. Reclamaţiile clienţilor i-au trimis pe comisarii de la Protecţia Consumatorilor în control.

Alin Năstase, comisar şef CJPC Bacău: "Au fost transmise către instanţele de judecată privind două posibile clauze abuzive. Întocmirea acestor contracte s-a transmis documentaţia şi către poliţie."

Firma care promitea împrumuturi avantajoase a fost înfiinţată în decembrie anul trecut şi are autorizaţie de functionare până la vară. În adresa din acte, la Cluj, nu există nicio firmă.

Inspectorii OPC au trimis un raport şi către Banca Naţională pentru verificări. Deocamdată, firma a fost amendată cu 15.000 de lei pentru clauze abuzive.