Șoferii a sute de camioane au protestat pe centura Oradei faţă de scumpirea RCA

Data actualizării: Data publicării:
protest transportatori Oradea 050916 1

Peste două sute de camioane au îngreunat luni dimineaţa traficul pe Centura Oradei. Nemulţumiţi că poliţa RCA s-a scumpit exagerat, şoferii TIR-urilor au circulat cu viteză redusă şi au claxonat îndelung. Transportatorii ameninţă că dacă situaţia nu se va rezolva până pe 15 septembrie, vor bloca toate intrările principale în oraş.

„Şoferii de autocamioane s-au grupat în mai multe coloane şi au circulat cu 5 kilometri pe oră pe centura oraşului. Traficul în zonă a fost paralizat timp de o oră”, a observat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

Acesta a fost modul în care transportatorii şi-au arătat nemulţumirea faţă de scumpirea asigurărilor obligatorii.

„Anul trecut RCA-ul la unele firme a fost de 30 de milioane (de lei vechi – n.n.), eu am plătit 68 de milioane şi acum în vară când am cumpărat un camion am plătit 180 de milioane de lei”, spune Florin Marincaş, patronul unei firme de transport. „Nu mi se pare corect că dacă un şofer a avut accident cu maşina, anul viitor să plătesc RCA mult mai mult, pentru că apoi el pleacă de la mine şi eu am rămas cu paguba.”

La rândul său, Daniel Groza, şi el proprietar al unei firme de transport, dezvăluie că „un RCA pe care anul trecut l-am plătit cu 4.000-5.000 de lei anul acesta să îl plătim de la 20.000 sau 25.000 de lei în sus mi se pare incredibil. Cineva de afară sau de aici vrea să scoată transportatorii români de pe piaţă, este explicaţia care circulă ca zvon printre noi.”

Transportatorii spun că România a ajuns să aibă cel mai mare preţ din Europa la asigurările RCA. Potrivit lor, o astfel de poliţă costă 600 de euro în Ungaria, 800 de euro în Slovacia, iar cea mai scumpă de 2.200 de euro este în Germania. Pe lângă RCA, anual transportatorii plătesc sume importante pentru asigurarea asigurarea mărfii, a capului tractor şi a remorcii. Dacă situaţia nu se va îmbunătăţi, mulţi sunt decişi să îşi închidă afacerea.

"20.000 de lei pe an la un camion, am 12 camioane, vă imaginaţi câte probleme sunt. Sunt foarte mari costurile, foarte mari nu mai putem să supravieţuim", susţine Dan Bejuşca, patronul unei firme de transport.

Transportatorii spun că, dacă nu le vor fi rezolvate cererile, pe 15 septembrie, vor paraliza circulaţia la intrările în Oradea. Astfel de proteste au avut loc azi în mai multe oraşe din ţară.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri