Sari la conținut

Abecedarele, în sfârşit, pe bănci

În Bihor distribuirea manualelor a început azi, iar reacţia elevilor a fost cel puţin surprinzătoare. 

"- Uau!
- Sunteţi bucuroşi ?
- Da.
- Cât de bucuroşi?
- Foarte!"

Elevii de clasa întâi au aşteptat mai bine de şase luni momentul în care au putut răsfoi manualele de comunicare în limba română.

"- Cât de mult ai aşteptat tu abecedarul?
- Foarte mult. De abia am aşteptat să citesc."

"Mie îmi place cel mai mult să citesc căci numai aşa pot deveni în lume om şi acest Abecedar l-am aşteptat foarte mult."

La o şcoală din Oradea reacţia unor elevi a fost pur şi simplu surprinzătoare: au cântat imnul naţional.

"Mi-a plăcut cel mai mult că scrie în el imnul României", a remarcat un elev.

Cadrele didactice recunosc că apariţia manualelor le va uşura munca. Ei nu vor mai fi nevoiţi să lucreze din vechile cărţi sau de pe fişe xeroxate.

"Pentru învăţător este un instrument de lucru care o să-l ajute şi mai mult în activitatea de la clasă. Partea electronică este foarte binevenită. Şcoala noastră are şi toate posibilităţile de a lucra CD-ul", spune Florian Hava, directorul şcolii "Dacia" din Oradea.

Editurile au trimis ambele părţi ale manualelor de comunicare în limba română, chiar dacă elevii sunt în plin semestru al doilea de şcoală. Ele ar fi trebuit să îi ajute să facă primii paşi în învăţarea scrisului şi cititului. Pentru că a ajuns atât de târziu, prima parte a manualului va avea o altă întrebuinţare.

"O voi folosi în perioada de recapitulare a cunoştinţelor."

Mii de manuale sunt împărţite în aceste zile în judeţele din ţară. În Bihor, peste 4000 de elevi vor primi manualele.

"De azi începem distribuirea manualelor către şcoli şi în cursul săptămânii viitoare o să ajungă în fiecare şcoală", promite Hajnal Kery, inspectorul general adjunct al IŞJ Bihor.

Distribuirea abecedarelor în martie încheie o situaţie fără precedent din învăţământul românesc. Sute de mii de elevi de clasa I din toată ţara au fost nevoiţi să înveţe limba română din fişe xeroxate sau cu manuale vechi, după ce procedura de licitaţie a abecedarelor a fost amânată de mai multe ori de ministerul educaţiei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Cristian Rusu