Acuzații de discriminare la o școală din Baia Mare

Data publicării:
scoala Baia Mare scandal

Părinţii revoltaţi spun că, deşi au fost în aceeaşi grupă la grădiniţă, cei 30 de copii au fost împărţiţi la şcoală în două clase, în funcţie de etnie. Oamenii spun că atunci când și-au înscris copiii la școală au cerut o anumită învățătoare; însă copiii au fost mutați dintr-o clasă în alta, din cauză că, susţin părinţii, sunt de etnie rromă. Convingerile le-ar fi fost confirmate de o colegă de-ale învățătoarei.

„- Ce v-a zis?
- Că nu vrea să primească țigani în clasă", susţine un părinte.

Învăţătoarea vizată, Cristina Roman, a replicat: „Clasele le-am primit de la conducerea școlii, copiii pe care i-am primit pe aceia i-am luat."

Conducerea şcolii susţine că împărţirea copiilor în clase s-a făcut pe principiul „primul venit, primul servit". Direcțiunea spune că nu este vorba de discriminare şi invocă legislația care impune un anumit număr de elevi într-o clasă.

„Cei mai mulți au preferat-o pe doamna Roman. Bineînțeles că nu se pot face două clase foarte diferențiat numeric. Nu s-a pus problema de nicio discriminare de niciun fel", a precizat Radu Bogovit, directorul şcolii „I.L. Caragiale" din Baia Mare.

„Nu am nicio problemă: cu ce o să primesc, cu aceia voi merge mai departe", a completat învăţătoarea Cristina Roman.

Supărat că fiica lui a fost mutată în altă clasă, unul dintre părinţi a cerut mutarea la altă şcoală.

„Eu am primit aprobare și mi-am dus fetița la altă școală."

Aşa au procedat încă 11 părinţi, ai căror copii au fost deja transferaţi la alte şcoli. Scandalul a durat aproape o oră şi a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru calmarea spiritelor. Unul dintre părinţi a primit chiar o amendă pentru tulburarea liniştii publice. Conducerea Inspectoratului Şcolar Maramureş va deschide o anchetă pentru clarificarea situaţiei.

Redactor: Laura Breb
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri