Afacere în pustietate. Doi orădeni și-au abandonat slujbele și au deschis o păstrăvărie

Data publicării:
pastravarie 020514

În 2006, Doru Cutuș a decis să-şi schimbe radical viaţa. Şi-a abandonat slujba şi, împreună cu soţia şi copilul, s-a mutat în pădure.

"Am zis: de ce să nu încerc să ne schimbăm viața și să facem o afacere de familie. Și așa am pus bazele acestei afaceri de familie."

A aplicat pentru fonduri europene chiar dacă de multe ori a fost la un pas să renunțe din cauza birocrației. A obținut într-un final proiectul de 85 de mii de euro, din care numai jumătate sunt bani nerambursabili. În 2008 au vândut tot și s-au mutat în pădure. A fost un drum greu, presărat cu sacrificii și renunțări. Mai bine de doi ani au stat într-un vagon.

"Primele luni pentru mine...foarte greu îmi e, tot timpul am sperat că vom face bazinele și o să terminăm și o plec înapoi în Oradea....că e ceva temporar. Am plâns foarte mult după oraș, după cei dragi", recunoaște Adriana Cutuș.

Acum au un colț de rai cu păuni, lebede, rațe sălbatice și măgăruși. Și o afacere care crește pe zi ce trece. Păstrăvii sunt ținuți în apă de munte și în bazine din piatră naturală. Si nu doar din motive estetice.

"Piatra nu atrage acele boli care sunt atrase cele de ciment care atrag mai multe bacterii", explică Adriana Cutuș. "Când îi învățăm să mânânce, de 10 ori pe zi le dăm, cantități mici, așa ca o mamă la copii, nu poți să le cântărești și trebuie să știi să le dai nici prea mult, nici prea puțin."

În 10 luni, maximum un an, păstrăvii pot fi valorificați. Cu greu însă Doru Cutuș a reușit să intre pe piață.

"Afacerea în sine e puțin crudă. Trebuie să dai din coate și trebuie să câștigi tu mai puțin ca să prinzi un segment de piață."

Familia Cutuș nu mai știe de ani buni ce e concediul. Acum Vlad, singurul copil al Adrianei și al lui Doru, s-a întors de la facultate cu forțe proaspete și are planuri mari.

"Să ne dezvoltăm cât mai mult pentru turiști, că vin foarte mulți și să facem un loc unde oamenii să fie uimiți, să le placă, să fi mulțumiți, aici mă văd trăindu-mi viața."

Acum niciunul dintre ei nu ar mai renunța la colțul de rai pe care l-au ridicat cu sudoare și sacrificii.

reporter: Andrea Crișan
operator: Constantin Gheorghiță>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri