Sari la conținut

Afecţiuni urologice, tratate cu aparatură modernă la Spitalul Municipal din Oradea

Iudita Orban are 65 de ani şi spune că de aproape un deceniu suferă de afecţiuni uroginecologice. Săptămâna trecuta a venit din Tîrgu Mureş în Oradea ca să se opereze.

"Încerc să fiu optimistă. Şi aşa, cu încredere, vreau să mă duc acasă şi chiar sunt mulţumită de domnul doctor."

Doctorul de care se declară mulţumită pacienta este Gheorghe Bumbu, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti români în urologie. Cu o experienţă de 32 de ani, profesorul orădean este un promotor al uroginecologiei. Doctorul Bumbu spune că este important ca afecţiunile să fie descoperite din timp.

""Foarte important în descoperirea acestei suferinţe este colaborarea pe care trebuie să o avem cu medicii de familie. Ei sunt cei care vin primii in contact cu aceste paciente", susţine dr. Gheorghe Bumbu, preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie.

Există însă o mare problemă: pacientele se jenează să le spună medicilor de familie despre suferinţa lor.

"Femeile ajung tardiv, din păcate, la noi tocmai pentru că apropierea faţă de medic nu este întotdeauna cea necesară", consideră dr. Daniela Jovrea, medic rezident urolog.

Din acest motiv, urologii orădeni au pus la punct o acţiune de depistare a afecţiunilor urologice, la care au chemat sute de femei.

"În cadrul screeningului pe o durata de patru zile s-au prezentat 340 de paciente, iar patologia specifică uroginecologică au prezentat-o aproximativ 340", a observat dr. Mihail Berechet, medic urolog.

Afecţiunile pot fi rezolvate chirurgical, cu aparatura de ultimă generaţie de care dispune Spitalul Municipal din Oradea. Pacientul nu trebuie să achite niciun leu.

"Intervenţia este gratuită, dar dispozitivul, benzile pentru incontinenţă costă 1466 de lei, bani pe care îi acoperă casa de asigurări", dă asigurări Daniela Gherle, asistentă şefă.

Medicii sfătuiesc pacientele să efectueze controale regulate pentru depistarea afecţiunilor ce se pot ivi din cauza suferinţelor din trecut şi care pot conduce în timp la complicaţii.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş