Animale moarte, aruncate pe câmp. Mai multe de cadavre de oi au fost abandonate lângă Holod

Data publicării:
cadavre oi

În urmă cu două zile, localnicii din Holod au găsit pe pășunea unei asociaţii urbariale mai multe cadavre de oi. Unele aveau urechile tăiate.

"- Le-a tăiat proprietarul!
- De ce sunt tăiate?
- Să nu se ia numărul după crotaliu să nu se știe a cui e animalul."

"Se simte un miros foarte puternic nu se poate sta prin zonă. Avem suspiciunea că au fost bolnave de ceva boală mai gravă, care poate care poate fi molipsitoare la animalele comunei, ale satului", susţine Veronica Burcă, președintele asociației urbariale Holod.

"Noi considerăm că sunt un focar de infecție. Sunt periculoase, sunt la suprafață, neîngropate", explică Andrei Floruța, cenzorul unei asociației urbariale Holod.

"Persoanele care intră în contact cu cadavrele de animale au riscul de a se îmbolnăvi de afecțiuni infecțioase și parazitare", atrage atenţia Dorel Tîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Totuşi, o crotalie a scăpat vigilenţei celor care au aruncat animalele şi a fost găsită de membrii asociaţiei.

"RO 107 571 1802 asta e crotaliul, ăsta e berbec."

"Am înțeles că s-a găsit o singură crotalie; va fi adusă la sediul DSVSA Bihor și va fi verificată baza națională de date să vedem din ce fermă provine animalul respectiv", a precizat Remus Moțoc, directorul DSVSA Bihor

Sătenii bănuiesc că făptaşul ar fi un proprietar de animale din zonă, care nu a fost încă identificat.

"Trebuia să facă o groapă să le bage acolo să le astupe să pună var pe ele", spune Gavril Burcă, membru al asociației urbariale Holod.

"Autoritățile să depisteze a cui sunt aceste oi moarte și să curăţească aceste cadavre", cer localnicii.

Primarul din Holod, Ioan Horga, a cerut unei firme de profil să adune de pe câmp animalele moarte: "Ei vor veni mâine vor veni cu ei și vor ridica aceste cadavre. Până atunci vrem să introducem în saci și dăm cu var peste ele; le depozităm și vom asigura paza lor să nu fie atacate de câini sau alte animale de pradă."

Între timp, Direcţia Sanitar-Veterinară a început propria anchetă. Autorităţile promit că-l vor găsi pe cel care a abandonat cadavrele şi îi vor cere să suporte cheltuielile cu igienizarea zonei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves >

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri