Băncile din Oradea au fost chemate să stabilească criterii pentru acordarea creditelor pentru renovarea fațadelor

Data publicării:
credite fatade

Ioan Popovici locuieşte în centrul istoric din Oradea, într-o clădire cu trei etaje construită în 1900. Faţada nu a mai fost reparată de câteva zeci de ani, astfel că o mare parte din tencuială a căzut. Locatarii au încercat să o refacă şi au adunat 11 mii de lei. Banii sunt însă insuficienţi, aşa că un credit ar fi binevenit.

"Dacă mergem în ritmul ăsta cu banii cu adunatul pe cont propriu, fără să se adune bani mai mulţi, cred că nu îi adunăm nici în zece ani. V-aţi gândit să luaţi un credit? Da, s-a discutat şi ideea asta", recunoaște Ioan Popovici, administratorul unei asociaţii de proprietari din Oradea.

"Creditul l-am lua ca un sprijin din partea autorităţilor. Un sprijin şi mai mare ar fi, după noi, contribuţia primăriei cu o cotă parte măcar din costuri", spune Ana Rudel, preşedinta unei asociaţii de proprietari din Oradea.

Pentru că până în 2020 fațadele monumentelor istorice din Oradea ar trebui să fie renovate, administrația locală a chemat reprezentanții băncilor la o întâlnire, ca să stabilească foarte rapid criterile de acordare a creditelor.

"Garanţia pentru acest tip de credit pentru reabilitare de monumente istorice şi clădiri cu valoare arhitecturală este dată cu garanţie subvenţionată de Guvern", susține Adriana Lipoveanu, preşedinta comisiei de coordonare a programului de reabilitare a clădirilor din Oradea.

Produse bancare pentru refacerea fațadelor

"Acea bancă care este interesată să intre în acest program poate să-şi dezvolte un produs bancar, o procedură în care, în colaborare cu noi, într-un termen mult mai scurt decât cel normal şi care parcurge anumite etape", spune Angela Lupşea, directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Oradea.

În centrul istoric al Oradei sunt peste o sută de clădiri ale căror fațade au nevoie urgentă de reparații. Primăria va suporta cheltuielile cu proiectele tehnice și este dispusă să acorde și împrumuturi cu rambursare în cinci ani. Până acum în oraș au fost renovate trei clădiri, dintre care una cu împrumut de la administrația locală.

reporter: Florina Fofiu
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri