"Big brother"... neclar | Multe camere montate în comune din Bihor nu sunt eficiente

Data publicării:
camere supraveghere

Filmează, dar fără folos! Deși majoritatea comunelor din Bihor și-au instalat sisteme de supraveghere pentru prevenirea unor infracţiuni, de multe ori acestea dau greș. De vină este tehnologia ieftină pe care o înglobează și care oferă imagini neclare. Astfel, autorii unor fapte sunt imposibil de identificat, deși au fost surprinși de camerele video.

Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: "Cea mai mare parte a localitãţilor din judeţul Bihor au fãcut efortul şi au cumpãrat în ultimii ani camere de supraveghere. Reprezentanţii primãriilor cred cã astfel îşi vor îmbunãtãţi siguranţa în localitãţi."

Așa au gândit și edilii comunei Drãgești, când au instalat sisteme video de supraveghere la primãrie, la școalã ori pe drumurile care trec prin localitate. Însã, deși au costat 90 de mii de lei, cele 16 camere nu sunt performante, ci adaptate "la buget, deoarece bugetul este limitat în limita posibilităţilor; nu sunt foarte performate aceste camere", recunoaşte Corina Cioară, contabil al Primăriei Drăgeşti. "Rezoluţia nu e foarte foarte bună; noaptea nu se vede - nu sunt cu vedere nocturnă."

Din acest motiv, doar imaginile surprinse în timpul zilei sunt clare. În schimb, pe timp de noapte autoturismele sunt înregistrate doar ca o patã, iar numãrul și marca sunt imposibil de identificat.

Situația este des întâlnitã în județ. Într-o altã localitate polițiștii nu au reușit sã-l identifice pe autorul unui accident din cauza imaginilor neclare înregistrate de sistemele de supraveghere.

Invitat la emisiunea "Vocile Bihorului", comisarul-șef Adrian Bucur, şeful Poliţiei Bihor, "acţiunea prin care s-au montat camere de supraveghere în întreg judeţul la iniţiativa unor primari este lăudabilă. Dar nu au reuşit să achiziţioneze camere care să poată să înregistreze imagini de calitate. E foarte greu să spui că ştiţi, imaginile nu sunt foarte bune, camera n-a funcţionat."

Ca sã îndrepte situaþia, şeful Poliţiei Bihor a propus Autoritãţii Teritoriale de Ordine Publicã sã modernizeze sistemul de supraveghere din întregul judeţ, astfel încât imaginile surprinse sã poatã fi folosite în anchete.
Un exemplu în acest sens este comuna Sântandrei, unde au fost investițiu peste 200 de mii de lei într-un sistem performat de 50 de camere, monitorizar de personal specializat.

"Avem, de asemenea, trei camere care pot identifica pe timp de noapte numerele maşinilor. Au fost destule accidente care s-au rezolvat pe baza imaginilor furnizate de noi", spune Ciprian Oniţa, administratorul sistemului.

În Bihor existã peste 500 de camere de supraveghere montate de primãrii în diverse locuri.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiþã

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri