BIHOR. O nouă legătură feroviară între România şi Ungaria

Data publicării:
linie tren

Cu decenii în urmă, satul bihorean Cheresig şi localitatea Körösnagyharsány din Ungaria erau legate de o cale ferată care traversa graniţa dromâno-maghiară. Abandonată în anii '40, a fost demontată bucată cu bucată, aşa că acum nu mai există nici măcar o traversă. Autorităţile locale vor să schimbe situaţia şi să refacă vechiul drum de fier cu ajutorul fondurilor europene.

"Această legătura de cale ferată cu cei din partea maghiară va fi utilă nu numai pentru cei din Toboliu, ci pentru toată partea de vest a României, datorită faptului că face legătura cu Oradea, un nod important feroviar în partea de vest, şi cu cel mai mare nod feroviar din Ungaria, de la ei, de la Gyoma", spune Pavel Maier, primarul comunei Toboliu.

Astfel, trenul ar asigura legătura între localităţi din ambele ţări aflate pe un traseu de 113 kilometri. În plus, localnicii ar evita ocolul de mai bine de 60 de kilometri pe care trebuie să-l facă prin vama Borş, ca să ajungă în comuna maghiară de care îi separă, în linie dreaptă, doar 4 kilometri. "E aproape, din fundul grădinii de la noi se aude muzica din Ungaria", spune un localnic din Toboliu. 

Calea ferată ar aduce beneficii economice

Autorităţile din Ungaria consideră că legătura feroviară peste graniţă ar aduce beneficii economice. "Dacă după proiectare se va finanţa şi executarea liniei ferate, se vor înfiinţa foarte multe locuri de muncă până în Gyoma", explică Pál Máté, primarul comunei Körösnagyharsány. "Ar face mult mai uşoară trecerea în ţara vecină, şi mai ieftină, fără să se consume atât de multă benzină."

Între cele două localităţi a fost amenajat şi un drum rutier, care însă se opreşte chiar înainte de graniţă. Proiectarea liniei ferate va costa 765 de mii de euro, din care 650 de mii reprezintă bani europeni. Pentru executarea lucrărilor, vor fi accesate noi fonduri europene. 

Indiferent când va fi dată în folosinţă, pe noua linie ferată se va putea circula doar după aderarea României la spaţiul Schengen.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri