BIHOR. Peşteră cu acces pentru persoane cu dizabilităţi

Data publicării:
pestera diyabilitati

Premieră în Bihor, unde în următorii ani o peşteră va fi amenajată pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi. Este vorba despre Peştera Unguru Mare din Şuncuiuş, care atrage în fiecare vară mii de turişti pe Defileul Crişului Repede. Primăria Şuncuiuş caută acum surse de finanţare pentru proiectul de reamenajare.

Aflată la 60 de kilometri de Oradea, Peştera Unguru Mare este unul din principalele puncte de atracţie din Bihor. Mai puţin norocoase sunt persoanele cu dizabilităţi cărora puntea spre peşteră şi configuraţia terenului nu le permit accesul în munte.

„În fiecare an vin persoane cu dizabilităţi, printr-o fundaţie din Ungaria. Fac rafting şi normal că şi-au exprimat dorinţa de a intra într-o peşteră la noi - Bihorul deţine foarte multe. Plus că, mi s-a întâmplat şi mie: au venit aici cu cărucioare şi am rămas surprinsă pentru că îşi doreau să intre şi nu puteau”, spune Carmen Ungur, ghid turistic.

Pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi, peştera are nevoie de reamenajarea punţii, a traseului şi a sistemului de iluminat.

„Ne-am gândit că Peştera Unguru Mare ar fi potrivită pentru un asemenea tip de amenajare. Parcursul subteran este de aşa natură încât nu implică foarte multe urcuşuri şi coborâşuri - e destul de plan, traseul e relativ scurt”, spune Paul Iacobaş, directorul Centrului pentru Arii Protejate şi Arii Durabile (CAPDD) Bihor.

Proiectul este aproape gata, iar primăria din Şuncuiuş caută surse de finanţare. Ar fi a doua tentativă, după ce acum doi ani administraţia locală a pierdut fonduri europene pentru că nu îndeplinea toate condiţiile.

„În acel moment noi am aflat destul de târziu de oportunitatea respectivă, erau destul de puţini bani la nivelul întregii Uniuni Europene”, susţine directorul CAPDD Bihor.

„Am avut o tentativă să accesăm printr-un parteneriat fonduri europene, dar, din păcate, a trebuit să abandonăm. Rămâne în picioare, dar nu pot să vă spun când şi din ce bani se va realiza momentan”, a declarat Gelu Paşcalău, viceprimarul comunei Şuncuiuş.

Reamenajarea va costa în jur de 80 de mii de euro. După terminarea lucrărilor, peştera Unguru Mare va deveni prima din ţară care va permite accesul persoanelor cu dizabilităţi şi printre puţinele din Europa care oferă această facilitate.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri