Casă ţărănească, transformată în muzeu. Un colecţionar din Bihor adună obiecte vechi pe care le expune turiştilor

Data publicării:
casa muzeu 280415

Pentru Teodor Marin, dorinţa de a deschide un muzeu al obiectelor ţărăneşti chiar în curtea părintească din localitatea Beznea, a pornit de la un banal pariu făcut cu ginerele său. Bărbatul de 60 de ani a reuşit să strângă de la prieteni, rude şi săteni sute de obiecte vechi, pe care le-a expus în casă şi în grajd.

"Cu muzeul am început a fost un grajd, l-am igienizat şi am adunat lucrurile vechi. O să vedeţi acolo de la cânepă naturală, până la pânze în 3-5 ice, razboiul, farfuriile vechi, îmbrăcămintea ţărănească, casa bogatului, casa săracului", povesteşte Teodor Martin.

"Pe vremurile acelea nu existau designeri şi ce avem noi azi și trebuiau să facă ei singuri la războiul de ţesut haine. Era foarte greu să faci o haină, pentru că era nevoie de multe etape prin care să treacă", îşi imaginează un copil.

Şi cum numărul obiectelor adunate a tot crescut, colecţionarul a construit în curte mai multe căsuţe din nuiele. Iar pe fiecare poartă a pus plăcuţe cu citate din Biblie. 

"- Uitați-vă cu atenție: ce se găsește aici în această căsuță ?
- Bunătatea. Farfurii de Horezu prosoape, un batic aici foarte vechi de peste 100 de ani, sub formă de cunună agăţată ceapa."

"Mi-au plăcut căbănuțele și mesajele scrise pe ușile lor. Poți învăța cum să fii mai bun, mai înțelegător."

Intrarea în muzeul din localitatea Beznea este liberă, iar turul este asigurat gratuit de gazdă.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri