Clopoţei transformaţi în instrumente muzicale

Data publicării:
stirea 205 20clopotei-40721

Povestea corului de clopoţei din Oradea a început în 1993,când Corina Paul, cea care avea să devină dirijorul ansamblului, a primit cadou de la un american 48 de clopoţei. Confecţionate dintr-un aliaj de bronz, instrumentele muzicale valorează peste 40 de mii de dolari. Profesoara de muzică început să caute printre copiii de la Liceul Baptist Emanuel şi a ales câţiva care au învăţat să cânte la clopoţei chiar de la cel care i-a donat.

Corina Paul - dirijorul Ansamblului de clopoţei Hosana din Oradea, îşi aminteşte:„Ne-am dus într-o tabără, am petrecut zece zile, ne-a arătat cum se cântă din nou tuturor, mi-a dat bagheta în mână, de-aici înainte lucrezi cu ei."

În acelaşi an, de Sărbători, ansamblul de clopoţei Hosana susţinea primul concert pe scena teatrului din Oradea. De atunci, copiii au încântat mii de oameni cu muzica lor. Au concertat prin ţară, dar au fost invitaţi şi la Viena ori Paris.

Corina Paul, dirijorul Ansamblului de clopoţei Hosana din Oradea, spune că„Fiecare clopoţel reprezintă o notă, ei, clopoţeii, sunt aranjaţi într-o ordine cromatică, astfel copiii sunt învăţaţi, fiecare clopoţel trebuie să cunoască numele clopoţelului, de exemplu Do, Do diez."

În aproape zece ani de activitate, prin Ansamblul de clopoţei Hosana au trecut peste 300 de copii. Rebeca a primit primul clopoţel în clasa întâi. Acum este la facultate, dar nu a renunţat la pasiunea ei.

Rebeca Paul - membră a ansamblului de clopoţei Hosana:

„Nici măcar nu ştiam să scriu, eram clasa întâi şi atunci am învăţat notele şi pot să zic că a fost o curiozitate dar am fost adusă de verişoara mea şi a fost ceva nou şi interesant."

Sunetele angelice sunt exersate într-o sală de la subsolul bisericii Emanuel din Oradea.

Beniamin Paul - dirijorul secund la Ansamblului de clopoţei Hosana din Oradea:

„E performanţa de a cânta pe scenă şi este bucuria noastră, este un lucru fantastic. Cânţi, îţi dă un sentiment extraordinar, cineva zicea că esze un virus de muzică care intră în tine şi nu te mai lasă."

Sărbătorile de iarnă i-au găsit pe clopotarii ansamblului Hosana la Bucureşti, acolo unde au susţinut concerte în cinstea Naşterii Mântuitorului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri