Sari la conținut

Colindele a 300 de "moşuleţi" au deschis Târgul de Crăciun din Oradea

Este pentru prima dată când cetatea din Oradea îşi deschide porţile pentru a găzdui un târg de Crăciun. Acesta a început cu o paradă la care au participat aproape 300 de copii de la Liceul Greco-Catolic, îmbrăcaţi în straiele roşii ale Moşului. Cei mici au fost primii care i-au colindat pe orădeni înaintea sărbătorilor de iarnă din acest an.

30 de căsuţe din lemn au fost amplasate în fortăreaţa medievală, care a prins culoare datorită sutelor de ornamente luminoase, a decoraţiunilor colorate şi a bradului înalt de 12 metri amplasat chiar în curtea cetăţii. Comercianţii au venit pregătiţi cu de toate: de la produse tradiţionale, suveniruri, aranjamente florale până la vin şi pălincă.

"Am venit cu produse tradiţionale de Crăciun, dar în acelaşi timp şi cu produse noi. De exemplu, avem aici nişte fursecuri noi pe bază de unt. Au trecut foarte bine, rafturile sunt destul de goale", spune o vânzătoare.

"- Ce găsim aici, în căsuţa de lemn?
- Tot felul de decoraţiuni de Crăciun: cu lavandă, coroniţe, săpun cu lavandă, săculeţ cu lavandă", explică alta.

 "Avem de la globuri, steluţe, luminiţe, o să mai aducem de mâine începând mai multe: flori naturale, artificiale, din ceramice. Am început foarte bine cu figurinele, decoraţiunile pentru mesele festive."Sute de orădeni au trecut pe la târg chiar din prima zi. Târgul de Crăciun din Oradea va fi deschis până în 31 decembrie. În fiecare zi, cetatea va răsuna de colinde şi obiceiuri tradiţionale de sărbători pregătite de către coruri şi ansambluri autohtone. 

Redactor: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi