Concursul roboților creați de liceeni. "OraDeA Cunoaște" a adunat cele mai bune echipe din România

Data actualizării: Data publicării:
echipa robotica1

Viitorul roboticii românești și-a dat întâlnire în acest weekend la Oradea. 19 echipe de liceeni din toată țara au concurat alături de roboții construiți chiar de ei. „OraDeA Cunoaște” este o competiție amicală dedicată echipelor participante la cel mai important concurs de robotică din România, care va avea loc în luna martie.

Raluca este în clasa a X-a la un liceu din orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, și participă la concursuri de robotică de mai bine de trei ani. Se declară fascinată de acest domeniu, pe care îl consideră de viitor.

„De trei ani acest concurs a îmbunătățit modul în care elevii văd tehnologia și ingineria. Asta e foarte important pentru România, pentru că avem minți strălucite și e foarte bine să vedem că sunt valorificate.”

Organizat de un grup de elevi ai colegiului orădean "Mihai Eminescu", evenimentul „OraDeA Cunoaște” a adunat în acest weekend 19 echipe de tineri din toată țara. Aceștia vor concura în luna martie la cea mai mare competiție de robotică din România - First Tech Challenge.

„Îi atrage atât activitatea efectivă din teren sau comportarea robotului în teren, modul în care îl construiesc și cel mai mult îi atrage acest spirit de echipă”, consideră Nicu Ion, profesor de informatică.

Pentru a crea un robot funcțional e nevoie de multe ore de muncă și pasiune.

robotica echip Cugir
robotica echip Cugir

„Sunt mai multe părți prin care creăm. Începem cu proiectare 3D, după care construirea lui și apoi programarea lui, iar în acest timp trebuie să documentăm tot într-un caiet al inginerului”, spune o concurentă.

Este un sistem destul de interesant. În principiu, robotul trebuie să îndeplinească anumite sarcini; o parte dintre ele sunt efectuate în mod autonom și a doua parte este o parte telecomandată, în care este efectiv ghidat de către elevi”, a explicat profesorul Nicu Ion.

Pe lângă partea competițională, evenimentul a avut și o latură caritabilă.

„Această competiție a fost mai mult una amicală, fiind bazată pe strângerea de fonduri pentru George care are nevoie de operație la ochi”, a precizat Ioana Dudaș, organizator.

Câștigătoarea competiției a fost echipa liceului din localitatea Cugir, din județul Alba.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri