Sari la conținut
News Alert

Criză de sânge în Bihor! Centrul de Transfuzii Oradea are nevoie de cel puțin 70 de donatori pe zi

În medie, în fiecare lună, o mie de persoane donează sânge la Centrul de Transfuzii din Oradea. O dată cu venirea verii, situația se schimbă.

Dr. Ligia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzii Bihor: "Din istoricul nostru știm că perioada de vară în general duce la scăderea semnificativă a numărului de donatori. Scăderea poate să ajungă până la 20%."

În schimb, spitalele au nevoie acum de tot mai mult sânge.

Dr. Carmen Pantiș, medic primar anestezist: "De obicei, în perioada verii nu luăm vacanță datorită unui număr mare de accidente și situații ce necesită o rezolvare chirurgicală complexă. Avem în general nevoie de 30-35 de unități de sânge pe zi."

În această situație, specialiștii Centrului de Transfuzii se confruntă deja cu o criză de sânge din anumite grupe. Ca să rezolve situația, angajații instituției au apelat la mai multe metode.

Dr. Ligia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzii Bihor: "Avem un deficit de eritrocit pe grupul B pozitiv. Ieri am postat pe Facebook, am dat telefoane; deja am mobilizat donatori să vină să doneze sânge ca să putem onora comenzile. Azi ne-au venit patru comenzi care sunt foarte mari. Sperăm ca până la ora prânzului să se prezinte donatorii pe care i-am mobilizat."

Doar pentru a asigura minimul de sânge necesar spitalelor din județ ar fi nevoie de 70 de donatori zilnic. În această perioadă, cei care vin la Centrul de Transfuzii primesc în schimbul gestului lor și rezultatele analizelor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța