Două tablouri de Grigorescu, expuse după 20 de ani

Data publicării:
BETA tablouri

„Lucrarea de grafică "Car cu boi" se păstrează în mapă cu hârtie de filtru pentru a fi ferită de umezeală. Acum în mod special este în ramă pentru că vrem să o expunem, să se bucure publicul."

Tabloul reprezintă, de fapt o schiţă a celebrei lucrări car cu boi a lui Nicolae Grigorescu. A fost cumpărată de muzeul din Satu Mare în 1977 de la un colecţionar local cu 5 mii de lei. Rar este însă expusă. Din cauza vechimii, spun specialiştii, desenul se poate şterge imediat.

"Lucrarea de grafică are un specific anume pentru că nu suportă expunerea în mod îndelungat", explică Mariana Baloş, gestionar la secţia de artă a Muzeului Judeţean Satu Mare.

În depozitele Muzeului din Satu Mare mai este ţinut ascuns de ochii publicului şi tabloul "Casa ţărănească de la Plăineşti", semnat tot de Nicolae Grigorescu. Muzeul a cumpărat lucrarea în 1985 de la un colecţionar din Bucureşti şi a dat pe ea, în acele vremuri, 25 de mii de lei.

"La prima vedere se poate vedea că este o atmosferă de altă natură, nu aparţine atmosferei picturale a Transilvaniei", detaliază Iudith Erdos, fost muzeograf al Muzeului Judeţean Satu Mare.

Nici acest tablou nu este însă expus, de data aceasta din cauza condiţiilor din interiorul clădirii. Este o construcţie veche şi nu este izolată corespunzător, iar umiditatea excesivă poate deteriora tabloul şi îşi pierde astfel din valoare.

"- Cam cât valorează aceste lucrări?
- În perioada actuală ar putea să coste zeci de mii de euro", susţine Irina Liuba Horva.

„Este de o importanţă deosebită, datorită faptului că sunt nişte valori culturale nu numai în Satu Mare, ci în întreaga ţară şi Europă", spune Alexandru Muhi, grafician, membru UAP Satu Mare.

În 2012, reprezentanţii Consiliului Judeţean au început să reabiliteze muzeul, dar au reuşit să repare numai exteriorul clădirii. Acum se face studiul de fezabilitate pentru a accesa fonduri europene pentru terminarea lucrărilor şi în interior. Până la reabilitarea în totalitate a muzeului Judeţean din Satu Mare, tablourile vor putea fi admirate pentru o scurtă perioadă la sfârşitul acestei luni.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri