Sari la conținut

După 6 ani se muncește din nou pe șantierul Muzeului Țării Crișurilor

Timp de o săptămână, funcţionarii au inventariat toate lucrările făcute de compania Selina până în 2010. Clădirea a fost refăcută în exterior, în timp ce la interior are coridoarele şi aproape toate sălile reabilitate şi o parte din echipamente instalate.

"Următorul act este foarte important și foarte greu. Acest act se numește proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor etapa I. Acest act încheie această degringoladă de șase ani", spune Sandor Pasztor, președintele Consiliului Județean Bihor.

Muncitorii firmei care a câştigat licitaţia în valoare de aproximativ şapte milioane de lei prin care se va termina reabilitarea fostei garnizoane au început să lucreze la instalaţia electrică a clădirii. Lucrări mai trebuie făcute şi la casa scării, acolo unde nici în prima etapă de reabilitare nu s-a lucrat. În schimb, doar mici retuşuri trebuie făcute în cea mai mare sală din viitorului muzeu, cu o suprafaţă de aproximativ cinci sute de metri pătraţi.

"Va fi o sală care va reprezenta ceva pentru Oradea, pentru județ. Și așa este concepută echiparea sălii cu construcție și echipamente mobile să putem folosi pentru orice eveniment, inclusiv evenimente foarte reprezentantive pentru Oradea în perspectivă", susţine președintele Consiliului Județean Bihor.

Preşedintele Consiliului Judeţean şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor estimează că noul sediu va fi inuagurat în luna martie a anului viitor.

"Eu întotdeauna am spus că anul viitor. Iată s-a ajuns acolo unde trebuia să se ajungă. Cred că intrăm într-o normalitate din această perspectivă a Muzeului Țării Crișurilor", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

În paralel cu lucrările de la noul sediu al muzeului, care ar urma să fie gata la sfârşitul anului, Consiliul Judeţean a scos la licitaţie achiziţia mobilierului de bază, în valoare de aproape şase milioane de lei. În ultima etapă de modernizare a fostei garnizoane, autorităţile judeţene vor să acceseze fonduri europene pentru dotarea muzeului cu mobilierul de expunere şi amenajarea curţii clădirii.

Reporter: Adrian Ciucuriță
Operator: Gabor Szilagyi