Fără cerşetori, de Ziua Morţilor. Administraţia Cimitirului din Oradea a cerut firmei de pază să folosească agenţi în civil

Data publicării:
cimitir patrula2

Fiecare loc de acces în cimitirul orădean a fost verificat cu atenţie în dimineaţa primei zile din noiembrie. Ca să fie sigură că cerşetorii nu vor avea cum să intre şi să-i deranjeze pe cei veniţi la morminte, aşa cum făceau în alţi ani, firma de pază a triplat numărul agenţilor de ordine şi a adus angajaţi în civil.

"Sunt în jur de 20 de agenţi cu posturi fixe, cu patrulare cu mașinile lor de intervenție pe perimetrul cimitirului și, ca noutate, avem niște agenți îmbrăcați civil care să intervină prompt", spune  Teodor Vaida, administratorul cimitirului Rulikowski din Oradea.

În aceste condiţii, orădenii au putut să cureţe şi să împodobească mormintele celor dragi fără să fie deranjaţi de insistenţa cerşetorilor. Mulţi au apelat la uneltele oferite gratuit de administraţia cimitirului. Când totul a fost gata, au aprins o lumânare și s-au rugat pentru sufletele celor morţi.

De Ziua Morţilor au profitat şi comercianţii de flori, care şi-au expus marfa la poarta cimitirului. Totul a fost negociabil.

Cimitirul din Oradea este deschis până seara târziu, când oamenii se întorc ca să aprindă candele şi să rostească o rugăciune. Specifică Transilvaniei, sărbătoarea preluată de la catolici mai este cunoscută şi sub numele de Luminaţie.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Cristian Rusu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri