Sari la conținut

Fost şef al Finanţelor Satu Mare, reţinut de DNA. Acuzaţia: luare de mită

Fapta de care este acuzat Mircea Ardelean s-a petrecut în noiembrie 2013, când ocupa funcţia de director executiv interimar al Administraţiei Finanţelor Publice Satu Mare. Din această postură el i-ar fi cerut omului de afaceri Gheorghe Moiş să-i renoveze, pe cheltuiala acestuia, locuinţa pe care fiica lui o avea în Bucureşti.

"În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt", susţin procurorii DNA Oradea.

Cei doi au bătut palma, spun anchetatorii, astfel că în luna decembrie a anului 2013, Gheorghe Moiş a cumpărat prin firma lui materiale de construcţii şi şi-a trimis angajaţii să renoveze apartamentul. Suma totală cheltuită de omul de afaceri a depăşit 23 de mii de lei.

Drept răsplată, pe 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA depusă de firma omului de afaceri a fost aprobată, iar decizia semnată de Mircea Ardelean a fost emisă fără efectuarea unui control. Asta mai ales că societatea lui Gheorghe Moiş figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat. Două zile mai târziu, cei 771 de mii de lei, valoarea TVA rambursat, intrau în contul firmei solicitante.

Ca să recupereze prejudiciul, procurorii DNA au pus sechestru pe 25.000 de euro şi 75.000 de lei şi pe monede din metal galben, în valoare de 37.000 de euro, ridicate de la Mircea Ardelean.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Editor web: Adrian Laboş