Sari la conținut

Frontiera dintre buruieni. Pe partea românească, granița cu Ungaria este plină de buruieni și tufișuri

"Aceasta este o bornă care marchează granița între Ungaria și România. Zona din țara vecină din apropierea frontierei este îngrijită și toaletată, astfel încât cei care patrulează au vizibilitate pe mai mulți kilometri; în schimb, fâșia de frontieră din România este năpădită de vegetație, tufișuri și copaci care cresc necontrolat de mai mulți ani", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"România este până unde sunt tufele alea. Dincolo de tufe e Ungaria; rapița e la noi în România și restul în Ungaria, de la tufe încolo", ne arată o localnică.

Cei care trăiesc în apropierea frontierei își amintesc că în urmă cu câteva decenii, zona de protecție de pe teritoriul românesc era mereu curățată.

"În anii '70 - știu pentru că din 1978 am lucrat la frontieră - fâșia de graniţă era îngrijită săptămânal. Era discuită pentru a fi fără mizerii, era păstrată curată. Acum se vede ca o junglă, sălășluiesc animale sălbatice în ea", povesteşte Antal Eszenyi, primarul comunei Bedo, Ungaria.

Interesant este că situaţia curăţeniei în zona de fâşiei de graniţă este reglementată în România prin Ordonanța de urgenţă 104/ 2001. Potrivit acesteia, "structurile teritoriale ale poliției de frontieră asigură curățarea și întreținerea culoarului de frontieră".

"Cu toate că, sectoarele poliţiei de frontieră din cadrul ITPF Oradea nu au în dotare utilaje si nici personal specializat pentru efectuarea unei astfel de lucrări de întreţinere a fâşiei de protecţie (...), în anul 2014 au fost executate lucrări de curăţire (...) prin tăierea vegetaţiei uscate şi a arbuştilor şi au fost reparate semnele de frontieră în limita bugetului alocat. (...) În prezent se află în derulare procedura de achiziţie publică de Servicii pentru curăţirea culoarului, fâşiei de protecţie, repararea şi înlocuirea bornelor", se arată într-un răspuns al Inspectoratului Poliției de Frontieră Oradea la o solicitare a Digi24.

În Ungaria, nu doar fâșia de protecție din zona frontierei, ci și terenurile din localități sunt mereu tunse și curățate.

"Nu este doar obligație, ci astfel încercăm să ținem în ordine împrejurimile, să facem locuibilă o așezare, un sat, un oraș", spune Lajos Olah, responsabil cu întreținerea comunei Bedo, Ungaria.

Există soluții și pentru cei care nu au timp sau nu pot să curețe terenurile de lângă casă. Pentru o taxă de 600 de forinți, aproximativ 9 lei, iarba este tăiată de angajați ai primăriei locale.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves