Sari la conținut

Grãdina publicã de pe Dealul Ciuperca a fost închisã parţial pentru refacerea unor lucrări

O grădină publică amenajată cu două milioane de euro pe un deal din Oradea a fost închisă parţial publicului, la doar zece luni de la inaugurare. În mai multe locuri aleile s-au denivelat serios din cauza infiltraţiilor de apă, iar pământul a început să o ia la vale. O comisie din partea primăriei va stabili cine trebuie să rezolve situaţia.

Amenajată pe patru hectare, grădina publică de pe Dealul Ciuperca a fost gândită ca o zonă de agrement cu alei, puncte de belvedere şi locuri de relaxare. Aproape două milioane de euro din fonduri europene au fost investiţi în lucrări. În ciuda consolidărilor, la mai puţin de un an de la inaugurare aleile s-au dezlipit şi denivelat în mai multe locuri.

Radu Huza, inginer geolog, are o explicaţie: "Datorită precipitaţiilor care se infiltrează în sol ajung la nivelul de argilă impermeabilă care acumulează această apă, se umflă şi crează un pat alunecos pe care stiva de pământ de deasupra alunecă ca o sanie."

"Poate cum e la noi, iresponsabilitate, poate n-au consolidat destul", spune un trecător.

"Au fost pomi şi de aia n-au fost alunecări, într-un an de zile merge tot în jos", este de părere altul.

Ca să prevină eventuale incidente, edilii au luat măsuri de siguranţă.

"Autorităţile locale au restricţionat accesul pe una dintre aleile din grădina publică, iar zona în care pământul a început să o ia la vale a fost acoperită de o folie de protecţie", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

O comisie formată din experţi, proiectant şi reprezentanţii constructorului va analiza care sunt cauzele alunecărilor de teren şi va stabili cine trebuie să remedieze problema. Lucrările sunt încă în garanţie.

"- Dacă e de execuţie şi garanţie, se ocupă constructorul.
- Şi dacă nu, revine primăriei această sarcină?
- Nu pot să vă spun în momentul de faţă până nu vedem exact constatările făcute de experţi", a precizat Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională Oradea.

Geologie

Inginerul geolog Mircea Gavriluţ este de părere că situaţia poate fi rezolvată uşor: "Trebuie asigurată scurgerea apelor şi consolidarea unor pământuri."

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au durat aproape un an şi au fost recepţionate la sfârşitul lui 2015. Constructorul a dat o garanţie de cinci ani.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă