Sari la conținut
News Alert

Iadul roșu în orașul de pe Criș. O jurnalistă a adunat într-un volum mărturii din închisoarea comunistă din Oradea


"Nu ne revenim nici azi, justiția pe care ei au schimbat-o atunci a făcut-o Pătrășcanu cum a făcut-o, este azi aceeași, sub dominația politicului."

Este avertismentul dur al unui supraviețuitor din închisoarea comunistă din Oradea. Aurora Dumitrescu face parte din lotul Beiușenilor condamnați de comuniști în 1951 pentru uneltire împotriva republicii. În spatele gratiilor a îndurat ani la rând calvarul comunist. La fel ca Aurora Dumitrescu, mii de nevinovați au plătit un preț uriaș pentru convingerile lor.

"Am stat vreo trei luni în penitenciar cu pat de fier, fără să fie scânduri pe el sau ceva, doar barele de fier, nu puteai dormi pe ele", își amintește Eugen Sarca, fost deținut în închisorile comuniste.

"A fost un supliciu fără margini, fără putința și tăgada de a concepe așa ceva. Am trăit în frig în foame și întuneric ani de zile", spune Cornel Onaca.

Mărturii tulburătoare din închisoarea comunistă din Oradea au fost adunate de jurnalista și doctorul în istorie Cristina Pușcaș în volumul "Iadul roşu în oraşul de pe Criş".

"M-am gândit că ei au trăit un calvar, au coborât intr-un infern timp de mulți ani și așa a devenit un iad, iar roșu este culoarea sângelui pe care ei l-au oferit prin curajul lor de a lupta pentru principiile democrației și libertății", explică Cristina Pușcaș, jurnalist, doctor în istorie.

Ca să afle detalii despre anii ororilor din temnițele comuniste, autoarea volumului a studiat documente din arhiva închisorii din Oradea.

"Sunt prima persoana care am intrat în arhiva penitenciarului Oradea în 2010, și, timp de un an, zi de zi am intrat în penitenciar, unde am descoperit un vast material aproximativ 60 de dosare intinse pe 32 de ani 1945-1977", spune Cristina Pușcaș.

Penitenciarul din Oradea este doar una din sutele de închisori unde în vremea comunismului sute de mii de persoane au fost condamnate la ani grei de temniță, majoritatea pentru o vină inventată.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboş