Sari la conținut

În Oradea s-a deschis singura piaţă de sacrificare a mieilor

Pentru ca hala de sacrificare a mieilor din Oradea să fie pregătită pentru perioada dinaintea Paştelui autorităţile au investit 7 mii de lei.

"- Ce lucrări s-au făcut pentru a putea deschide locul de sacrificare a mieilor?
- Lucrări de igienizare, lucrări de vopsire și de pregătire a spațiului special", susţine Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al ADP Oradea.

Deşi hala a fost deschisă astăzi, ciobanii vor începe să vândă mieii doar de joi. Pentru asta trebuie să respecte mai multe condiţii.

"Să vină cu documente, cu miei examinați clinic de medicul veterinar, ocazie cu care li se face formularul de mișcare, certificarea, precum și lanțul alimentar. În mijloacele de transport să asigure condițiile de bunăstare a animalelor. Să nu fie înghesuite, să nu se rănească", transmite Aurel Indrie, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bihor.

Fiecare vânzător va plăti o taxă de 10 lei pentru fiecare miel comercializat şi va primi autorizație de vânzare doar pentru animalele pe care le aduce la piaţă. Deși azi nu s-au vândut animale, au fost curioşi care au venit să se intereseze de preț.

Doi medici veterinari se vor asigura că sacrificarea mieilor se face conform normelor europene. Fiecare dintre măcelari va plăti o taxă zilnică de 63 lei timp de nouă zile. Taxa de tăiere a unui miel este de 25 lei, în timp ce pentru un ied se achită 30 de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves