Sari la conținut

"Indicatoare rutiere" create din baloţi de paie, într-o localitate din Ungaria

Ideea realizării figurinelor din baloți de paie le-a venit autorităţilor din Tiszaigar în urmă cu 10 ani, când au gândit un plan de promovare a comunei. Nu și-au imaginat vreodată că figurinele din paie vor avea și rol de indicatoare rutiere.

"Drumul principal trece prin comună și, din cauza faptului că mulți șoferi nu iau în considerare limitarea de viteză, eu consider amplasarea lor aici un lucru foarte bun, deoarece încetinesc atât de mult încât ajung să circule nu cu 50, ci cu 20 sau chiar 10 km la oră", spune Laszlo Szilagyi, primarul localităţii Tiszaigar, Ungaria.

"Chiar dacă nu mă opresc la baloți, mă uit că tare îmi plac figurile și e ideea e bună, foarte bună. Și se opresc mașini. Multe", a observat un şofer român. "Drumul principal 34 este un drum foarte aglomerat. Eu circul foarte des pe drumul acesta și am observat că la intrarea și la ieșirea în localitate întotdeauna există ceva atractiv, ceea ce mă face să încetinesc", confirmă un localnic.

"Probabil că din punct de vedere al ochiului ar atrage atenţia, nu ştiu dacă şi reducerea vitezei ar fi în strictă concordanţă cu ce vede ochiul. Ar trebui să ştie lumea pentru că distrage atenţia, e şi un factor de risc în ceea ce priveşte evenimentele rutiere nedorite", explică Ioan Şanta, proprietarul unei şcolii auto.

În ultimii ani, ineditele indicatoare au luat forma unor personaje din Minioni sau Angry Birds. Acum le-a venit rândul Prințesei Leya, lui Yoda sau Darth Vader din Star Wars.

"Realizarea unui balot durează între o zi și două zile. În cazul de față construirea feței lui Darth Vader a fost ceva mai complicat și de asemenea accesorile ținutei lui. Cel mai ușor de făcut au fost Minionii", dezvăluie Judith Ficsor, una dintre realizatoarea lucrărilor.

"În general, numărul de vizualizări depășește 100 de mii. Cele mai multe accesări au primit Minionii, peste 120 de mii de vizualizări, și baloții cu Star Wars au în momentul actual între 70 și 80 de mii de vizualizări", a spus Kristof Pruzsinszky, administratorul paginii de Facebook a localităţii.

Autoritățile din comună maghiară au în plan realizarea unor lucrări și mai complexe. Asta mai ales că au primit comenzi speciale dinorașele învecinate.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves